Općina Centar Sarajevo: Dio kulturnih dešavanja u aprilu

Mjesec april u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i ostale građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.

U ponedjeljak, 15. aprila biće održana promocija knjige za „Sarajevska priča“, Elmire Helać-Mekić. Promotori knjige su mr. Alma Sarajlić, dr. Amina Delić Zimić, dr. Aida Čorbeg, Prof. dr. Velija Katica, mr. Merima Lendo i Amela Đelilović Malešević, dipl. bibliotekar i dipl. komparatista. Promocija počinje u 19 sati.

U utorak, 16. aprila, biće održana radionica pripovijedanja bajki i izrada lutaka, pod nazivom „Vuneno pozorištance“, koju će voditi Željka Lemez. Dugoročni cilj projekta je kreiranje uspješnog i održivog društva kroz jačenje porodice i razvoj pojedinca od najranije životne dobi.

Takošer, u utorak, 16. aprila, biće prikazana predstava „Zmaj i nogometaševa kći“. Glumačke kreacije donose Armin Omerović – Zmaj, Ana-Marija Tomić – Nogometaševa kći i Senad Bostandžić – gradonačelnik. Predstava počinje u 10 sati.

U srijedu, 17. aprila, biće odigrana predstava „Na rivi“. Riječ je o komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora. Predstava je nastala 1975. godine od strane Ive Šikića Balare, te je u režiji Miodraga Šikića izvedena 45 puta. Na 63. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u konkurenciji 20 izabranih predstava iz cijele Hrvatske i više od 300 sudionika, predstava „Na rivi“, nominovana je u pet kategorija i dobila je nagradu za njegovanje kulturne baštine, a  Mate Juraga dobio je nagradu  za glavnu mušku ulogu. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

U petak, 19. aprila, u velikoj sali „Centra kulture i mladih“, biće organizovana promocija muzičkog albuma „O ljudskoj sreći“ (Devet audio kompozicija i devet animiranih video spotova. Na promociji albuma, pored autora projekta Senada Bostandžića, biće i ekipa koja je radila na ovom jedinstvenom projektu za bh. kulturne i muzičke prilike, gitarista i aranžer Bojan Dizdarević, slikar Dževdet Nikočević, montažer Alan Savić, muzičari Zlatan Džanović i Almir Mezić.

U subotu, 20. aprila, jedan od bh. novinara Slobodan Stajić će kroz promociju nove knjige pod nazivom „Šest decenija lelujave novinarske plovidbe Slobodana Stajića“, ujedno i predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom „Diplomatija bez protokola“ (Drugi dio). O knjizi će govoriti putopisac Ahmed Bosnić, diplomata Mahir Hadžiahmetović i publicista Branko Tomić, a moderator će biti novinar, Dejan Garić. Promocija počinje u 19 sati.

U ponedjeljak, 22. aprila, biće relizovan koncert za najmađe „Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor „Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i muzička radionica Centra pod nazivom „Kad porastem“. Koncert počinje u 10 sati.

Istog dana počinje 27. festival komedije, pod nazivom „Smijeh je lijek“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo. Program ovogodišnjeg festivala:

U ponedjeljak 22. Aprila biće odigrana predstava „Lijevo desno glumac“, Zijaha Sokolovića. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se kupiti putem portala, www.kupikartu.ba 

U utorak 23. Aprila biće prikazana predstava „Ko je lud“ Zlatana Školjića i Adema Smailhodžića. Kroz smijeh i komediju, predstava  govori o bitnim problemima svakodnevnice našeg društva. Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba 

Izvor: centar.ba