Održan Okrugli stol “Zaštitimo vodotok rijeka Bosne i Krivaje – STOP nelegalnom vađenju šljunka”Održan Okrugli stol”

Neformalne grupe građana “Spriječimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zavidovića i Žepča” i „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ su u mjesecu kada se obilježava  svjetski dan voda i međunarodni dan rijeka,u Žepču organizovale Okrugli sto pod nazivom „Zaštitimo vodotok rijeka Bosne i Krivaje – STOP nelegalnom vađenju šljunka“, kako bi o problemu nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka u slivu rijeke Bosne i načinima njegovog rješavanja razgovarali sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti upravljanja vodotocima.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnici Kantonalne uprava za inspekcijske poslove ZDK, predstavnik općine Žepče, kao i veliki broj građana i aktivista.

Pozivi su bili upućeni i predstavnicima lokalnih zajednica Zavidovići i Maglaj, koji se nisu odazvali.

Osnovni zaključak je da je potrebna veća saradnja između nadležnih institucija, sa posebnim naglaskom na potrebu poboljšanja saradnje između inspekcija na različitim nivoima.

Pored toga, potrebno je da se lokalne samouprave više uključe u rješavanje ovog problema. U konačnici je zaključeno da je neophodno da se procedure dobijanja saglasnosti za čišćenje i proširenje korita pojednostave kako bi se smanjila eksploatacija šljunka izvan zakonskih okvira.

Ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ZDK je izrazio zadovoljstvo što se jedan ovakav projekat provodi i ponudio svoju podršku neformalnim grupama građana u daljim aktivnostima.

– Ja sam od nedavno na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i stojim na raspolaganju što god bude trebalo da poboljšamo zaštitu naših rijeka – izjavio je Vinko Marić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ZDK.

Iz neformalne grupe građana naglašavaju kako i dalje ima nelegalne eksploatacije šljunka, ali da se situacija poboljšala u poslednje dvije godine na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaju da bi, po njihovom mišljenju, Agencija za vodno područje rijeke Save mogla mnogo više da uradi da bi se konačno riješio ovaj dugogodišnji problem.

– Cilj ovog skupa je da zaštitimo naše rijeke i zaustavimo devastaciju obala. Ovih par godina koliko sam ja dio ove grupe zaista je bilo mnogo nelegalne eksploatacije šljunka. Sad je se to poprilično dovelo u red, ali ima toga još uvijek – istakla je Zumra Gušo, ispred neformalne grupe.

– Šteta je što se rijeka sjetimo samo na dan rijeka i da svijest kod ljudi postane takva da shvate da je to naše blago. Nažalost, žao nam je što nema ovdje onih koji eksploatišu šljunak, nisu zainteresovani da dođu – dodao je, u ime grupe, Cvjetko Udovičić.

Podsjećamo, grupe se zalažu da uređenom, konkretno definisanom legislativom nadležne institucije daju saglasnost ili administrativne dozvole sa preciziranim količinama očišćenog materijala i eksploatisanog šljunka, čime se obezbjeđuje uređeno korito rijeke Bosne i rijeke Krivaje, što će dovesti do toga da su građani efikasnije zaštićeni od mogućih poplava, opasnosti za živote i materijalne štete.

Izvor: zenit.ba