Od 1. do 12. jula u New Yorku izložba o genocidu u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari će od 1. do 12. jula  u sjedištu Ujednjenih nacija u New Yorku organizovati izložbu “Mrtvare”, nakon što je Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom je 11. juli uvrstila u zvanični kalendar kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Izložba o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini, ponudit će uvid u sve strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

“Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida”, saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Ovaj koncept obilježavanja 11. jula biće realizovan svake godine, a već je planiran i budžetom UN-a za narednu godinu od 320.000 dolara za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida.

Izvor: federalna.ba