Objavljena mapa čaršijskih i mahalskih džamija iz osmanskog perioda u Sarajevu

U njoj su predstavljene 74 sarajevske džamije sa podacima o periodu izgradnje, njihovim vrijednostima i trenutnom stanju očuvanosti

“Arhitektonska mapa čaršijskih i mahalskih džamija iz osmanskog perioda sačuvanih na području Sarajeva” publikacija je s kojom je izdavačku djelatnost nastavio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Mapa pokazuje ne samo monumentalna i najznačajnija ostvarenja sakralne islamske graditeljske baštine, nego i sve džamije i mesdžide u sarajevskim mahalama. Autori su saradnici Zavoda, arhitekte Zaila Uzunović i Damir Hodžić.

Kako je istaknuo za Fenu direktor Zavoda Boris Trapara, Mapa je rezultat opsežnog i metodičnog istraživačkog rada, a značajna je jer upoznaje i podsjeća na vrijednosti našeg neizbrisivog kulturnog naslijeđa.

U njoj su predstavljene 74 sarajevske džamije sa podacima o periodu izgradnje, njihovim vrijednostima i trenutnom stanju očuvanosti.

Urednik “Arhitektonske mape” je Boris Trapara, a objavljena je uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izvor: fokus.ba