Obilježen Međunarodni dan igre, “Otkriveno blago grada Sarajeva”

Kroz povijesno naslijeđe Sarajeva, djeca i roditelji su tražili tragove koji su ih vodili od zagonetke do zagonetke i na kraju doveli do “Blaga grada Sarajeva”.

U predivnom ambijentu Muzeja u Sarajevu u Brusa Bezistanu, UNICEF je danas obilježio Međunarodni dan igre.

Kroz povijesno naslijeđe Sarajeva, djeca i roditelji su tražili tragove koji su ih vodili od zagonetke do zagonetke i na kraju doveli do “Blaga grada Sarajeva”.

Pobjednički tim u sastavu Amel, Amra, Belma, Leo, Iris i Kan bio je najsnalažljiviji, ali se sve vrijeme vodila uzbudljiva utrka s vremenom i za blagom.

“Igra je dječje pravo i veoma je važno da se djeca i roditelji zajedno igraju ostvarujući na taj način povezanost. Također bih želio istaknuti kako je bitno da vlasti i tvrtke uzmu u obzir pravo na igru kao čimbenik koji doprinosi dječjem razvoju” poručio je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH.

Kako je istaknuo, bitno je i za roditelje da stvore okružje u kojem djeca mogu rasti, razvijati se i igrati, a isto tako, bitno je za vlasti i zajednicu da stvore okružje u kojem se roditelji mogu posvetiti brizi i razvoju njihove djece.

“Molimo i vlasti i biznise da se zaista okrenu razvoju politika, usluga i sustava prilagođenih roditeljima kako bi oni imali dovoljno vremena da se posvete brizi za djecu, poput dopusta i vremena za brigu o bolesnoj djeci” istaknuo je Lucet.

Povezivanje djeteta s odraslom osobom koja se brine o njemu i njeguje ga, najvažnije je tijekom prvih godina života, i prilika je to za oblikovanje osobnosti, što je put k dugoročnom blagostanju i sreći.

“Drago mi je što sam imao priliku sudjelovati na ovom događaju i da sa svojim djetetom, ali i sa svojim timom kroz igru “obiđem” sve ono što naše divno Sarajevo nudi i istražim njegovo kulturno i povijesno nasljeđe. Sretan sam što sam sudjelovao, puno sam novog danas naučio i još sretniji što smo zajedničkim naporima uspjeli pobijediti i ovo je bilo jedno fantastično iskustvo”, rekao je Amel Ćurić, jedan od roditelja iz pobjedničkog tima.

“Jako je bitno da mi kao društvo potičemo igru, a to možemo raditi na razne načine – ove godine govorimo o četiri tzv. akceleratora prava na igru – prvi je dostupnost potpore roditeljima i obiteljima za igru s njihovom djecom, drugi je univerzalno i kvalitetno predškolsko obrazovanje i odgoj; treći je također promocija igre kao nastavnog pomagala u školama i također govorimo o važnosti unaprjeđenja javnih prostora kako bi bili prilagođeni za dječju igru”, kazala je Lamija Landžo, službenica za obrazovanje u UNICEF BiH.

Ovaj dan obilježen u mjeseca lipnju, koji je ujedno i Mjesec roditeljstva, a tijekom cijelog mjeseca, UNICEF u BiH pokreće društvenu aktivaciju, ističući važnost pružanja potpore roditeljima i starateljima, kako bi što uspješnije obavljali jedan od najvažnijih poslova na svijetu: odgoj i briga o djeci.

UNICEF odaje priznanje i slavi roditelje širom svijeta za nevjerojatnu ulogu koju imaju u oblikovanju života svoje djece i poziva na veća ulaganja u roditeljske usluge, posebno za roditelje djece s višestrukim potrebama i one u siromaštvu.

Izvor: bljesak.info