Obilježen Dan grada Konjica

Pjesmom, druženjem i osmijesima horisti se sjetili Jovana Divjaka i obilježili Dan grada Konjica

U povodu Dana grada u Konjicu održan međunarodni koncert “U zagrljaju”, u znak sjećanja na Jovana Divjaka, koji je prije dvije decenije okupio horove iz regije u projekat “La Viva Balkan”

Muzički centar “Rezonanca” Konjic i udruženje “Obrazovanje gradi BiH” uz pokroviteljstvo Grada Konjica u subotu uvečer su u Konjicu organizovali koncert nazvan “U zagrljaju”, koji je okupio horove iz BiH i regije. Zajedničkim nastupom 150 horista iz Bečeja, Podgorice, Bugojna, Sarajeva i Konjica odali su počast Jovanu Divjaku, koji je prije više od dvije decenije okupio horove iz regije u projekat “La Viva Balkan” i povezao ih sa horom za ljudska prava “La Viva France”. Koncert je održan u okviru obilježavanja Dana grada Konjica, odnosno obilježavanja 641.godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima.
Zajednički i pojedinačni nastupi horova, te mladih violinista, privukli su pažnju velikog broja Konjičana svih generacija, koji su uživali u dvosatnom programu.
-Sretni smo što nas je gospodin Jovan Divjak učeći nas toleranciji, poštivanju, životu uvezao i okupljao. U znak sjećanja na ovog velikog čovjeka želimo nastaviti saradnju, uključujući i nove horove. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo imati susrete i turneje, kakve smo imali u proteklih 20 godina – kazao je Almin Škrijelj, predsjednik Skupštine udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.
– Sretna sam, jer misija koju živimo već 23 godine, povezujući se pjesmom i dalje je prisutna u našim srcima. To je nešto što želimo da još dugo traje i da generacije nakon nas njeguju i razvijaju. Ljubav, tolerancija, mir naša su vodilja i ovo je najljepši način da sjećajući se gospodina Divjaka i dalju budemo čvrsto u zagrljaju, cijeneći i uvažavajući sve ljude oko sebe – kazala je Biljana Handžo direktorica Muzičkog centra “Rezonanca”, zahvaljujući se svima koji su prisustvovali koncertu i pomogli njegovu organizaciju.
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predstavnicima horova i udruženja “Obrazovanje gradi BiH” uručio je prigodne poklone i zahvalio se svima koji su pjesmom i dolaskom na ovaj veliki muzički događaj, uveličali obilježavanje Dana grada Konjica.
-Presretna sam što smo se ponovo okupili i zahvalna sam čika Jovi što nas je spojio. Ovo je nešto zaista divno što činimo zajedno. Hvala Muzičkom centru “Rezonanca”, gospođi Biljani Handžo na savršenoj organizaciji i hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku gospodinu Osmanu Ćatiću, što smo se u ovom gradu kao gosti osjećali predivno. Hvala za sve – kazala je Samira Merdžanić, umjetnički rukovodilac Vokalnog ansambla Bugojno.
Svoje zadovoljstvo zbog susreta i uspostavljanja saradnje, koja bi trebalo da rezultira zajedničkim aktivnostima, izrazili su i članovi horova iz Bečeja i Sarajeva, kao i članovi KIC POP HOR-a iz Podgorice, koji su se priključili ovom velikom projektu.
Gošća na koncertu bila je Konjičanka Gordana Sarić-Losonci, koja živi u Crnoj Gori, a koja je, sretna što je ponovo u rodnom gradu, svojim stihovima poručila “Živim da osmijeh svijetom vlada, da širimo, ljubav i prijateljstvo, zato pružimo ruke jedni drugima, živeći u miru ”.

Izvor: facebook.com