Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke: Prevencija i rano otkrivanje ključni za pobjedu ove bolesti

Dijeljenjem letaka i rozih mašnica na Trgu Krajine, Savez žena oboljelih od raka dojke „Iskra“  obilježava Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke.

Obilježavanju je u ime Grada Banje Luke prisustvovala Milada Šukalo, koja je istakla da Grad Banja Luka podržava aktivnosti i rad Saveza „Iskra“, ali i da gradska administracija kroz druge različite aktivnosti podržava borbu protiv karcinom dojke

– Upravo s ciljem veće prevencije ove opake bolesti, Grad je podržao inicijativu za nabavku najnovijeg mamografa, a osim toga redovno se izdvajaju i sredstva za preventivne preglede – poručila je Šukalova.

Takođe, ona je najavila da je s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja i prevencije karcinoma dojke sa ovim udruženjem dogovoreno da se u okviru osmomartovske kampanje ženama umjesto cvijeća podijele kuponi za besplatan pregled dojke.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović istakla je da se u ovoj ustanovi svakodnevno rade preventivni pregledi, te da je tokom mjeseca oktobra fokus upravo na mamografskim pregledima.

– Grad Banja Luka izdvaja namjenska sredstva za preventivne preglede kroz projekat „Za tvoje dobro“, a takođe sredstvima Grada je prije dvije godina nabavljen i najnoviji mamograf sa tomosintezom, koji nemaju javne ustanove na teritoriji Republike Srpske niti Federacije BiH. Ovog mjeseca identifikovano je pedeset pacijentica kojima će biti urađen mamografski pregled. Pregledi će započeti već od sutra – kazala je ona.

Todorovićeva je iskoristila priliku da ukaže na značaj podizanja svijesti o ovoj bolesti, istakavši da je odziv na današnji događaj ipak slab, te da je potrebno da institucije ali i kompletno društvo pruži veću podršku ženama oboljelim od ove bolesti, ali i da podizanjem svijesti rade na njenoj prevenciji.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“ Suzana Kekić poručila je da prema najnovijim informacijama Centra za dojku u ovoj godini izvršeno je 220 operativnih zahvata karcinoma dojke, što je poražavajući broj za Republiku Srpsku.

-to je zaista prevelik broj dijagnostifikovanih karcinoma, a posebno je poražavajuće da od ove opake bolesti oboljevaju mlađe populacije – kazala je ona.

Takođe, istakla je da  prevencija izuzetno značajna u borbi protiv ove bolesti.

-Rano otkriven karcinom izlječiv je u 99 odsto slučajeva, stoga svakodnevno apelujemo na žene da se redovno pregledaju i rade ultrazvuk, dok je za žene preko 40 godina izuzetno važno da rade mamografiju – rekla je Kekićeva.

Glavna sestra Klinike za onkologiju Silvija Gambiroža istakla je da je prevencija suština svega, te da je potrebno da na tome rade zajedno zdravstveni radnici, udruženja i samo stanovništvo.

Izvor: banjaluka.rs.ba