NVO „Alternative“ iz Kaknja nema alternativu

U društvu u kojem je prosperitet često sabotiran uređenjem koje političari zarad vlastitih interesa nerijetko izbjegavaju promijeniti u korist mladog čovjeka, alternativa prilikama za napredak je istoimeno udruženje iz Kaknja koje egzistira već četvrt vijeka.

PISA testiranje je pokazalo koliko je obrazovni sistem u BiH loš i koliko malo praktičnog znanja dobijamo u formalnom obrazovanju, pa često znanje zavisi i od neformalne edukacije. A „Alternative“ iz Kaknja već godinama pruža to – kurseve, radionice i slične sadržaje čiji je cilj ne samo druženje i stvaranje novih poznanstava već nadogradnja znanja.

Prema istraživanjima svaka druga mlada osoba želi napustiti Bosnu i Hercegovinu najčešće zbog nedostatka prilika, a „Alternative“ mladima prilike pruža na mnoštvo načina. I sve češće i sve inovativnije. Ovom udruženju fokus je i položaj žena, te stvaranje prilika za održivim razvojem lokalnih zajednica uz učešće građana.

„Naše aktivnosti u posljednje tri godine naročito su usmjerene na razvijanje poticajnog okruženja za društveno-ekonomsku afirmaciju mladih na lokalnom nivou“, kaže za Snagu lokalnog Maksuma Topalović, izvršna direktorica Udruženja čiji je značaj za lokalnu zajednicu nemjerljiv i nezamjenjiv.

„Ne tiče me se. Nije naša nadležnost…“  koliko ste puta čuli ove i slične rečenice? Bezbroj, kao i svi mi. I to je odgovor našeg sistema na naše probleme, ali u „Alternative“ ovakve rečenice ne postoje, njih se tiče sve što utiče na bolji kvalitet života mladih, položaj žena, sve što se tiče prirode, i u konačnici sve što se tiče lokalne zajednice njihov je zadatak.

Tako je udruženje „Alternative“ prva organizacija koja je radila na jačanju lokalnih kapaciteta za rad na prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Bili su to pionirski koraci prevashodno na popularizaciji termina od kojeg bježe i ozbiljne institucije, a potom i konkretni potezi s ciljem smanjenja rodno zasnovanog nasilja. Koliko su značajne njihove aktivnosti za podizanje svijesti o ovom problemu najbolje govori činjenica da su oni podrška i inspiracija institucijama.

„Naš koncept radionica koristi nekoliko škola kroz program razredne nastave“, govori Topalović za Snagu lokalnog.

Ne bježeći od često „nepopularnih“ tema hvataju se u koštac sa problemima na koje odgovor nemaju ni oni čiji je to primarni posao.

Iako je opstati, posebno kao nevladina organizacija, u Bosni i Hercegovini sve teže „Alternative“ ne krije još jednu priču o gašenju, odustajanju i povlačenju. Naprotiv ovo udruženje godinama jača i širi djelokrug svog djelovanja. 

 „Posebno su zapažene i ekološke aktivnosti od sadnje preko uređenja zelenih površina, monitoringa okolišnih politika do sudjelovanja u kampanjama poput one o zabrani izgradnje MHE u Bilješevu ili ove aktuelne usmjerene na zabranu dalje devastacije okoliša na području Mehorića u Kaknju“, priča Topalović o širokom spektru njihovih aktivnosti.

Kao država u razvoju zaostajemo za većinom evropskih zemalja, ali na mikro nivou postoje ohrabrujući rezultati poput činjenice da je „Alternative“ osnovao i pokrenuo prvu školu robotike u Kaknju.

Njihova je vizija Bosansko-hercegovačko društvo – društvo jednakih mogućnosti za sve, a u svojoj lokalnoj zajednici pružaju baš ono što im je vizija za cijelu državu. U okruženju nejednakih prilika za sve, nepostojanja senzibiliteta za mlade, žene, izostanka podrške inovativnim idejama… alternativa je jedini spas, a Kakanj je ima.

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]