Noć muzeja 2024  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

У суботу, 18. маја од 20.00 до 24.00 часова Музеј савремене умјетности Републике Српске обиљежава европску Ноћ музеја 2024 чија овогодишња тема „Музеји за образовање и истраживање” наглашава кључну улогу културних институција у пружању савременог дигиталног образовног искуства.
У току вечери посјетиоци ће моћи да погледају изложбу „Лицем у лице“ једног од најзначајнијих свјетских графичких дизајнера Мирка Илића.

Програм започиње од 20 часова предавањем дигиталног умјетника и доктора информатике Уроша Крчадинца под називом „Андроиди не сањају ништа“. Предавање представља својеврсну шетњу кроз изабране пројекте генеративне и алгоритамске умјетности на којима је Крчадинац радио посљедњих петнаест година. Кроз своје предавње осврнуће се на вјештачку интелигенцију помоћу дигиталних алата у савременој умјетности те значај трансдисциплинарне праксе програмирања, анимације и картографског цртежа. Уколико сте се питали да ли андроиди могу да сањају електричне овце, може ли вјештачка интелигенција да сања било шта, а чини се да андроиди не сањају ништа и да је право питање – сањамо ли ми? – засигурно ћете добити одговоре на овом предавању.

Након предавања од 21.00 час, испред Музеја, биће уприличен наступ „Blast from the past“ познатог београдског DJ-а Марка Вуковића познатијег као Marquez V који иза себе има вишегодишње искуство у музичкој продукцији и то знање користи за стварање нових арнжмана пјесама са еx-Yu простора. У његовим сетовима су присутни различити музички жанрови-поп, funk, new wave, disco, electro и dance. Од 2019. године има своју радио емисију Funktastichno на чувеном радију Radio Nula a од 2020. године је њихов официјални представник и амбасадор.

На згради Музеја током вечери биће приказан 3Д видео-мапинг под називом „Временски портал“ који прати музички наступ DJ Marquezа, а чији аутор је Младен Ђукић и његов тим.

Izvor: facebook.com