Nismo same: Kad borbu za život zamijenite borbom za druge

„Dok sam radila nalaze, ultrazvuk, mamografiju, pa biopsiju nisam ni pomišljala da je rak. Sve sam se nadala da nije to. Kada su mi konačno saopštili dijagnozu bio je to šok, jer ne očekujete da tako mladi imate takvu bolest. Uslijedile su kemoterapije, zračenja, stradale su mi kosti i dobila sam osteoporozu. Ali imala sam veliku podršku porodice i prijatelja koji su bili uz mene. I sada sam, nakon korištenja pametnog lijeka i terapija, dobro. Liječenje još traje, ali vjerujem da će sve biti dobro“.

Ovo je priča Džane, žene koja sa samo 36 godina dobila najtežu dijagnozu – rak dojke.

Džana je jedna od stotina žena u BiH koja se svakodnevno bori sa ovom bolešću. Karcinom bilo koje vrste je izazov koji niko od nas ne želi prolaziti, ali nažalost za mnoge je to stvarnost. I baš u tim najtežim trenucima, za oboljele je uz kvalitetan medicinski tretman jednako važno i da imaju podršku porodice, prijatelja i zajednice. Džana je tu podršku pronašla i u svojim suborkinjama, članicama Udruženja „Nismo same“ iz Gračanice.

Udruženje je formalno osnovano prije dvije godine, ali upravo iz te potrebe da svoje iskustvo podijele jedna s drugom, nekoliko žena koje su se borile sa rakom dojke još prije desetak godina su se počele okupljati u Centru za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Gračanica gdje su mogle dobiti i psihološku podršku. Svaka od tih žena je iskusila strah, tugu i nesigurnost koja dolazi s ovom teškom dijagnozom. No, umjesto da dopuste bolesti da ih obuzme, odlučile su se boriti.

Njihova prva misija bila je pružiti emocionalnu podršku ženama koje su tek saznale za bolest. Jer svaka od njih je znala koliko je važno imati nekoga ko će vas razumjeti i tješiti u tim teškim trenucima. Dijelile su svoje priče i bile rame za plakanje.

Žena je ženi podrška

Predsjednica Udruženja Murisa Bričić i sama je operisala  karcinom dojke (mastektomija) 2001. godine, u 41. godini života. U to vrijeme nije se mnogo znalo o raku dojke. Prva adresa je najčešće bio ginekolog i bila je prava sreća da se rak dojke otkrije na vrijeme. Nije bilo nikakve psihološke pomoći, pa su žene bile podrška jedna drugoj. Zato je osnovi cilj Udruženja edukacija pacijenata o samoj bolesti, načinima liječenja i dijagnostičkim pretragama. Svojim radom žele da doprinesu stvaranju boljih, humanijih i zdravijih uslova za oboljele i liječene od tumora, te da kroz zajednička druženja i razmjenu iskustava daju podršku, samopouzdanje i vjeru u ozdravljenje i bolju budućnost.

„Mi se međusobno zovemo sestrama. Nas ima 44 članice. Jedna drugoj smo prijateljice, pomažemo se, razmjenjujemo recepte, savjete o prehrani, zajedno odlazimo na kontrole ili podižemo nalaze jedna drugoj,“ objašnjava za Snagu lokalnog Murisa Bričić.

U borbi protiv karcinoma, slušanje, topla riječ, zagrljaj, pa čak i samo poruka na viberu znače ponekad koliko i samo liječenje. Jer osjećaj da vas neko razumije i pruža ruku podrške može biti izuzetno olakšavajući. Džana se uključila u rad Udruženja odmah po dobijanju dijagnoze i to na poziv predsjednice Murise.

„ Nakon nekoliko primljenih hemoterapija uspjela sam otići na sastanak udruženja gdje sam upoznala tridesetak nasmijanih žena. Sve su mi uputile riječi podrške koje u tom trenutku mnogo znače, a naročito informacija da su neke prije 20, 15, 10 godina operisane i da su prošle što ti u tom trenutku prolaziš i da ima nade i za tebe. Od njih sam dobila jako mnogo savjeta, jer doktori nemaju vremena da se posvete svakom pacijentu pojedinačno i u tim situacijama članice udruženja mnogo pomažu,“ kaže Džana.

Inicijative za bolji položaj oboljelih

Murisina i predanost ostalih članica Udruženja nije se zaustavila samo na emocionalnoj podršci. Brzo su shvatile da mogu napraviti mnogo više. Počele su sarađivati s drugim udruženjima i organizacijama koje se bave rakom dojke kako bi zajedno radile na poboljšanju položaja pacijenata. Organizirale su kampanje za podizanje svijesti o važnosti prevencije, redovnih pregleda i samopregleda dojki.

Osim toga, aktivno su se uključile u lobiranje za bolji pristup liječenju i brigu o pacijentima.

Pokrenule su 3 nove inicijative za poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama za liječenje onkoloških pacijenata (proširenje dnevne bolnice u Tuzli za onkološke pacijente, osiguranje prijevoza za oboljele iz Gračanice koji idu u UKC Tuzla, te pokrenule inicijativu da Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona finansira genetičko testiranje za određene tipove raka, kao što je to u Kantonu Sarajevo). Ipak dvije akcije predsjednica Murisa posebno izdvaja: mobilne mamografske preglede u mjesnim zajednicama Džakule i Lukavica kod Gračanice organizirane uz pomoć organizacije THINK PINK.

„U Džakulama je pregledano 55 žena, a dva nalaza su bila sumnjiva. Jedna je žena u roku od mjesec dana operisana, njen tumor je bio u početnoj fazi i samo će imati liječenje tabletama narednih pet godina. Ovoj majci troje djece je život doslovno spašen, zahvaljujući tom pregledu. Druga žena ide na redovne kontrole i za sada je dobro,“ kaže Murisa.

Ove godine u septembru je mobilna mamografija uz ultrazvučne preglede organizirana u mjesnoj zajednici Lukavica za skoro 80 žena, a nijedan nalaz nije bio pozitivan, što je obradovale sve u Udruženju.

Što se tiče samih članica, uprkos svim izazovima koje im je bolest donijela, nikada nisu izgubile svoj osmijeh ni volju za životom. Njihova pozitivna energija i entuzijazam  su zarazni, a njihova hrabrost i predanost inspiracija za mnoge.

Mnogo je problema sa kojima se suočavaju oboljeli od raka u Tuzlanskom kantonu. Dnevna bolnica u UKC-u, gdje se primaju terapije je nedovoljnog kapaciteta, pa se često zna dogoditi da na jednom krevetu dvije osobe primaju primaju terapiju. Na obećano proširenje se još čeka. Linearni akcelerator za terapije ne radi već mjesecima, pa se pacijentice šalju u druge gradove. Mnoge su zato odustale od liječenja. Novi uređaj je prema riječima nadležnih kupljen, ali dok ne prođe žalbeni rok na tendersku proceduru ne može se pustiti u rad.

„Mi jednostavno volimo biti sa nama. Nismo mi zanemarile ostale prijetelje, ali naša komunikacija je takva da se zajedno smijemo i zajedno plačemo, jer mi najbolje razumijemo jedna drugu. Šalimo se sa našom bolešću, neko to možda ne razumije ko nas gleda sa strane, ali ta pozitivna energija je naš put do izlječenja,“ kaže Murisa.

Ružičasti oktobar

Oktobar je mjesec posvećen raku dojke. Proteklog vikenda u Sarajevu je održan RACE FOR THE CURE, šetnja za koju se ove godine registrovalo više od 10 000 osoba, a prikupljeno je rekordnih 200 000 KM. Novac će biti utrošen i za besplatne mamografske preglede koje organizacija Think Pink obavlja u cijeloj BiH. Među učesnicima šetnje bile su i 34 članice Udruženja „Nismo same“.

Članice Udruženja mnogo rade na podizanju svijesti o prevenciji raka dojke. Organizirale su edukacije za samopreglede čak i u srednjim školama. U mjesecu prevencije raka dojke organizovat će još nekoliko aktivnosti posvećenih upravo ranom otkrivanju raka, a 22. oktobra obilježavanje će se nastaviti u Gračanici okupljanjem više od 100 žena iz 6 Udruženja. Ako nakon toga barem jedna žena ode na pregled mi smo zadovoljne, poručuju iz Udruženja.

„Ja sam operisana prije 22 godine. O raku i prevenciji se tada malo znalo. Zato sam zahvalna za svaku sekundu koju sam dobila. Vidjela sam svoju djecu da odrastaju, završavaju škole, dobijaju posao, imaju porodicu. To je nešto što me motiviše da radim na tome da pomognem da i drugim ženama bude bolje. Naša je glavna misija da žene obavljaju samopreglede, čak i djevojčice od 15 godina, jer nažalost granice se pomjeraju,“ za kraj poručuje Murisa.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Smatra se da jedna od 8 žena oboli od raka dojke. Preventivni pregledi dojke omogućavaju rano otkrivanje raka i njegovo uspješnije liječenje.

Svaki dan, za Murisu i njene suborkinje je prilika ne samo da prebrode svoju bolest, već i da pomognu drugima u njihovoj borbi. Njihovo udruženje postalo je svjetionik nade, zajednica koja je dokazala da zajednički trud može donijeti promjene. Ove nevjerojatne žene svakodnevno dokazuju da se ljubavlju, podrškom i zajedništvom može prevladati čak i najteži izazov – rak dojke. A njihova jedina poruka svim ženama je – redovno obavljajte preglede i samopreglede. To vam može spasiti život!

Piše: Vedada Šećerbajtarević


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.