Najhladnija rijeka na svijetu – Neretva

Rijeka Neretva je jedna od prirodnih simbola Hercegovine.

Neretva je duga 230 km, predstavlja najdužu pritoku Jadranskog mora s istočne obale.

Portal Science Blurtit iz Velike Britanije navodi da je Neretva najhladnija rijeka na svijetu. Sliv rijeke zauzima ukupnu površinu od 10.386 četvornih kilometara. Njena temperatura ljeti je obično oko 7 °C.

 Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine, tačnije ispod planine Jabuke (ogranka Zelengore). S pritokama čini zasebnu prirodnu cjelinu i jedinstven ekosistem u ovom dijelu svijeta.

Ova visoka nadmorska visina njenog izvora pridonosi izuzetno hladnim temperaturama, koje su u prosjeku malo iznad tačke smrzavanja. Hladne temperature rijeke koncentrirane su u Gornjoj Neretvi.

Neretva se smatra i krškom rijekom.

mostarski.info

Related Posts

Proslavljen Međunarodni dan volontera

Odlična atmosfera i energija uz bezvremenske hitove i autorske pjesme karizmatičnog Amela Ćurića sinoć u St. James Irish Pubu povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Svirku i druženje je u znak zahvalnosti svojim volonterkama i volonterima organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Svim volonterkama i volonterima tim Fondacije tuzlanske […]

[OMLADINSKA BANKA] Prijavi se za članstvo u Odboru Omladinske banke i unaprijedi svoju zajednicu!

U okviru programa Omladinske banke objavljen je poziv za nove članove i članice Odbora. Prije nego što počneš sa popunjavam prijave, moraš se ulogovati. Ukoliko još uvijek nisi, registruj se u loncu i zatim klikni na PRIJAVI SE OVDJE.  Na poziv se mogu prijaviti mladi od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima[…]