Najava panel diskusije “Uloga mladih u antifašističkoj borbi danas”

Kad: 19. maj 2021. u 18:00 sati

Mjesto: ZOOM platforma

Udruženje Mreža za izgradnju mira Vas poziva na panel diskusiju „Uloga mladih u antifašističkoj borbi danas“, koja se održava 19. maja 2021, s početkom u 18:00 sati na ZOOM platformi.

I pored napora da se fašizam u Bosni i Hercegovini iskorijeni i dalje svjedočimo veličanju ideologija nastalih na fašizmu, svjedočimo nazivima ulica, škola i studentskih domova koji nose imena fašista, a naše zgrade „krase“ murali posvećeni osuđenim ratnim zločincima. Pandemija COVID-19 i sveprisutni digitalni način komuniciranja sve više otvara prostor govoru mržnje i pozivanju na zločine iz mržnje prema drugom i drugačijem. Mreža za izgradnju mira vrednije i njeguje vrijednosti antifašizma i antifašističke borbe, a posebnu pažnju polaže u osvještavanje i djelovanje mladih generacija u borbi protiv fašizma, smatrajući da je budućnost u rukama mladih. Stoga, povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji je obilježen 9. maja 2021, Mreža za izgradnju mira je pozvala i podržala omladinske kolektive pri organiziranju njihovih umjetničko-aktivističkih akcija.

Pridružite nam se na panel diskusiji i sa mladim aktivistima i aktivisticama iz cijele BiH razgovarajte o akcijama koje su organizirali povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, značaju učešća i ulozi mladih u borbi protiv fašizma, te načinima na koji mladi i omladinske organizacije osvještavaju svoje vršnjake i vršnjakinje, ali i daju lekciju generalnoj javnosti zašto je za fašizam uvijek „No pasaran“.

Govornici_e će biti:

Kerim Hodžić i Rasim Kalajevac, Omladinski pokret Revolt

Lejla Huremović ispred Centra za mlade KVART i OO. Bh. povorke ponosa

Novica Bogdanović, DIS-a – Pozorišta mladih Banja Luka

Aida Tirić, koordinatorica Kick-a pri udruženju Alternative Kakanj

Maida Zagorac, Mreža za izgradnju mira

Panel diskusiju moderira Đorđe Krajišnik, novinar i saradnik Mreže za izgradnju mira

ZOOM link ćete dobiti nakon prijave na panel diskusiju, koju možete izvršiti putem e-maila na maida.zagorac@mreza-mira.net, info@mreza-mira.net, kao i na brojeve telefona +387 33 741 080 – Mob: +387 61 489 833, Kontakt osoba je Maida Zagorac. Panel diskusiju možete pratiti i uživo na facebook profilu Mreže za izgradnju mira.

mreza-mira.net

Related Posts

TC Kakanj sufinansira opremanje multimedijalnog centra u JU KSC Kakanj

Članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj (TCK), Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, danas su zvanično uručili donaciju u iznosu od 8.000 KM Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC Kakanj). Donacija je namijenjena za sufinasiranje opremanja multimedijalnog studija za proizvodnju video i audio materijala. Na ovaj način, TCK daje značajan doprinos digitalizaciji, unapređenju i modernizaciji uslova rada u ovom kakanjskom pogonu kulture. […]

Edukativne radionice za djecu u vrtiću Pinokio

U okviru projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“, koji se realizira u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji je finansiran sredstvima Evropske unije, koji provodi Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini u vrtiću Pinokio u Bihaću održana je edukativna radionica za djecu[…]