Najaktivnije udruženje u Jajcu: Zajedno za bolji život u trećoj dobi

Udruženje/Udruga penzionera/umirovljenika općine Jajce se izdvaja kao jedno od najaktivnijih i najuspješnijih udruženja u Jajcu. Njihov uspjeh proizlazi iz snažnog zajedništva, složnosti i neumornog rada, uz neprekidnu brigu o dobrobiti svojih članova.

Ovo udruženje/udruga osnovano je 2009. godine kroz spajanje Udruženja penzionera i Udruge umirovljenika općine Jajce, stvarajući jedinstvenu organizaciju pod geslom: “Zajedno smo jači”. Time su postali pioniri takvog modela u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Živa atmosfera

Njihov moto glasi: “Čovjek ne može ništa učiniti protiv starenja, ali se mora snažno boriti da ne ostari!” Osim zaštite i poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja, Udruženje/Udruga pruža svojim članovima i obogaćuje njihov društveni te kulturni život.


Predsjednica Udruženja/Udruge, Hedviga Kajić, zaslužna je za izvanredne rezultate koje postižu, uz pomoć predanih suradnika i članova Upravnog odbora.


“Kroz svoju bogatu historiju, Jajce se uvijek isticalo kao posebno mjesto, poznato po svojoj jedinstvenosti i sposobnosti da izgrađuje suživot s drugima, bez obzira na njihove različitosti. Ova karakteristika nije izostala ni u današnjem vremenu, koje je obilježeno podjelama koje se pojavljuju u različitim aspektima života unutar naše države. Naše udruženje djeluje kao spoj zajedničkog tkiva, s predanim radom usmjerenim na poboljšanje života osoba u trećoj dobi,” kazuje nam predsjednica Hedviga Kajić na početku našeg razgovora.U njihovim prostorijama uvijek vlada živahna atmosfera i energija. Ovdje se događa mnogo toga – organiziraju se raznovrsne aktivnosti kao što su tečajevi stranih jezika, fitness treninzi za članove, horska sekcija i ples, šah, književni klubovi i beskrajni razgovori. Posebno se ponose svojim humanitarnim radom i bogatom bibliotekom. Uz navedene aktivnosti, Udruženje često organizira izlete, banjska liječenja i ljetovanja, a nedavno su članovi imali priliku uživati u putovanju u Albaniju.

Osobno su predani skrbi za članove koji su bolesni ili potrebni podrške. Članovi ovog udruženja ne zaboravljaju ni one izvan svojih prostorija – često obilaze iznemogle osobe i svoje članove koji su u potrebi. Kad se ukaže prilika, posjećuju i svoje sugrađane smještene u staračkim domovima u okolnim gradovima.

“S ponosom brojimo preko 2.300 članova, od kojih znatan broj aktivno sudjeluje u našem udruženju. Naša posvećenost se očituje kroz niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje zdravstvene skrbi za penzionere. Također, redovno organiziramo topla druženja s umirovljenicima iz različitih gradova, potičemo raznovrsne aktivnosti poput opuštajućih šetnji, zajedničkog pjevanja i različitih igara. Naša zajednica je mnogo više od toga. Mi smo kao jedna velika porodica koja brine o dobrobiti svojih članova te se ponosimo što smo svjetionik jedinstva i podrške u ovim izazovnim vremenima,” istakla je Predsjednica Kajić.

Osnivaju starački dom

Udruženje penzionera općine Jajce aktivno promoviše ideju osnivanja staračkog doma na prostoru nekadašnjeg Medicinskog centra “Nemanja Vlatković”. Ova inicijativa ima za cilj pružiti kvalitetno i udobno mjesto za starije građane koji su često primorani koristiti usluge domova za starije širom naše države. Nažalost, mnogi od tih domova suočavaju se s raznim problemima i nedostacima.

Starački dom koji se planira na ovoj lokaciji omogućio bi smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama pa čak i u luksuznim apartmanima. Također, uzimajući u obzir rastući broj osoba oboljelih od karcinoma u Jajcu, u objektu će biti rezervisan prostor za palijativnu njegu s ukupno pedeset kreveta.

“Više od 1.500 naših penzionera ima svoju djecu u zemljama Europske unije i diljem svijeta, osjećaju se usamljeno i traže podršku drugih. Trenutno na popisu imamo oko 180 članova koji hitno trebaju pomoć, no očekujemo da će taj broj rasti. Naša vizija je da budući starački dom bude ne samo mjesto gdje će naši stariji sugrađani dobiti potrebnu brigu, već i dom koji će odražavati savremene standarde i pružiti im sve sadržaje koji su im neophodni. Smatramo da naši stariji građani zaslužuju najbolje, i zato želimo osigurati da naš starački dom bude u skladu s najvišim svjetskim standardima. Ova ideja je naišla na podršku svih nivoa vlasti, a uz lokalnu podršku i podršku van BiH, početna sredstva su osigurana, što nas čini optimističnima u pogledu skorog početka radova,” rekla je Kajić koja se sa svojim članovima više od pet godina s predanošću bori na ostvarenju ove ideje.

Njihov entuzijazam i aktivnosti svakodnevno nas inspirišu, dokazujući da godine nisu prepreka za uživanje u životu. Njihova energija služi kao izvor inspiracije i poticaj svima nama da iskoristimo slobodno vrijeme i uljepšamo svoju svakodnevnicu.

“Život ne prestaje nakon što završimo svoju radnu karijeru i krenemo u mirovinu. Mi smo očigledni dokaz da se ne trebamo povući i da možemo kontinuirano unapređivati svoju kvalitetu života. Vrata našeg udruženja otvorena su svima koji žele promijeniti svoju svakodnevicu. Želim izraziti posebnu zahvalnost članovima udruženja, koji predstavljaju temelj ove organizacije, uključujući i članove Upravnog odbora, saradnike, kao i mnoge poduzetnike i institucije koje nam omogućuju da ostvarimo naše ciljeve,” poručila je Hedviga Kajić.

Udruženje penzionera općine Jajce nedavno je dostojanstveno proslavilo Dan penzionera Federacije BiH okupivši više od 200 svojih članova na slikovitom planinarskom domu “Ćusine”. Uz zabavan program koji je uključivao igru i pjesmu, penzioneri su pronašli radost u zajedništvu.

Aktivni članovi lokalne zajednice

U ovom udruženju/udruzi djeluje uspješan hor/zbor pod dirigentskom palicom Alojzija Čakarića, što ga čini neizostavnim sudionikom mnogih kulturnih događaja u gradu na Plivi, ali i izvan Jajca. Također, članovi hora udruženja/udruge poklonili su gradu Jajcu koncert, a učestvovali su i u snimanju spota i izvođenju pjesme autora Đanija Hota posvećene Jajcu.

Za svoj izniman doprinos, Udruženje/Udruga penzionera/umirovljenika je nagrađeno nizom priznanja i pohvala, uključujući i prestižnu nagradu Općine Jajce. Ovo vrijedno priznanje jasno potvrđuje izvanredan rad i posvećenost ovog udruženja u lokalnoj zajednici.


Autor: Edvin Crnkić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.