Na području Konjica bit će izgrađena vjetroelektrana vrijedna 200 miliona KM

U toku je priprema investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju vjetroelektrane, snage 90 megavata i vrijedne 200 miliona KM, na području Konjica, saopćili su iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

U Mjesnoj zajednica Bradina je održana i radionica na kojoj su građani, kako su istakli, dali podršku za izgradnju Vjetroelektrane “Bitovnja”. Radionica je prethodila studiji utjecaja na okoliš i stanovništvo.

Pomoćnik generalnog direktora za razvoj u EP BiH Mustafa Musić je prisutne na radionici, koja je održana prošli mjesec, informisao o ovom velikom projektu.

Prilikom realizacije projekta planirani su, kako su naveli, minimalni zahvati u prostoru za potrebe transporta i instalacije vjetroagregata, a koji se odnose na proširenje puta do projektnog područja te izgradnje dalekovoda za potrebe priključka ovog energetskog postrojenja. Najavljeno je da će lokalna putna infrastruktura biti uređena i unaprijeđena.

Nakon izgradnje ove vjetroelektrane, kako su obećali, sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, a posebna pažnja će se posvetiti zasadima brusnica i borovnica.

Tvrdi se da su koristi od izgradnje Vjetroelektrane Bitovnja za lokalnu zajednicu višestruke. U toku izgradnje očekuje se angažman lokalnih kompanija koje imaju kapacitet za rad na projektu te zapošljavanje lokalnog stanovništva vjetroelektrana bude izgrađena. Grad Konjic će imati benefite od koncesije nakon izgradnje.

Nakon što su dobili sve odgovore na pitanja, mještani su izrazili podršku ovom projektu, saopćili su iz EP BiH.

Izvor: klix.ba