Mozaik prijateljstva Banja Luka: Najveća briga nam je da obezbijedimo dovoljno hljeba za sve korisnike i korisnice

Sve je veća potreba za narodnim kuhinjama koje se trude da korisnicima i korisnicama u BiH obezbijede makar jedan topli obrok. Jedna od njih je i Mozaik prijateljstva iz Banja Luke, koja nastoji nahraniti gladne i pomoći ljudima u stanju potrebe.

Broj gladnih i onih koji zavise od pomoći drugih u Bosni i Hercegovini je veliki. Zbog toga i ne iznenađuje sve veća potreba za narodnim kuhinjama koje se trude da korisnicima i korisnicama svakodnevno obezbijede makar jedan topli obrok.  


Jedna od njih je i Mozaik prijateljstva iz Banje Luke, koji je ustvari udruženje građana nastalo 2004. godine s ciljem da nahrani gladne i da pomogne osobama koje su u stanju potrebe. Od samog osnivanja udruženja postoji i javna kuhinja Obrok ljubavi u kojoj svakodnevno pripremaju obroke za sve korisnike i korisnice.  


„Svakodnevno podijelimo 700, vikendom i preko 1.100 obroka, a oko 1.400 korisnika traži pomoć kod nas. Krenuli smo kao grupa ljudi koja je željela pomagati drugima i od prvog dana radimo volonterski. Grad Banja Luka je dijelom prepoznao naš rad i od njih godišnje dobijamo po 9.500 KM, što i nije neki veliki iznos, ali dobro dođe. Od države smo ove godine dobili pomoć u vidu brašna i nekih namirnica, nešto su nam pomogli i tokom pandemije, ali slabo“, kazao je Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja Mozaik prijateljstva. 


Jedan od čestih problema s kojima se susreću je, kaže, kako imati dovoljno hljeba dnevno, ali i kako spremiti kvalitetan obrok imajući u vidu činjenicu da su cijene svega znatno porasle.  


„Naši najveći donatori su građani. Niko ovdje ne baca hranu, donose je nama u Mozaik prijateljstva da podijele s onima koji nemaju. Mi ovdje gledamo da ne bacamo ni hljeb niti bilo koju drugu hranu i to je ono od čega mi najviše živimo – od dobrih ljudi. Imamo saradnju i s određenim firmama koje nam doniraju, a naša želja je da te donacije budu i veće te da se kompanijama omogući da ne moraju plaćati PDV na doniranu hranu koja je pred istekom roka trajanja, čime bi sigurno došlo i do većih donacija, što bi našim korisnicima i korisnicama mnogo značilo“, istakao je Subašić. 


Naime, trenutno se u našoj zemlji na doniranu hranu plaća PDV od 17%, zbog čega se veliki broj kompanija odlučuje da hranu koja je pred istekom roka trajanja unište, a ne da doniraju. Uništavanje kompanije mnogo manje košta, a to pokazuje i podatak Ujedinjenih nacija koji kaže da se godišnje u našoj zemlji uništi oko 400.000 tona hrane.  


Fondacija Mozaik s partnerima – Fondacijom HastorUdruženjem Pomozi.baMrežom za izgradnju mira te fondacijama Trag Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a, provodi kampanju “Niko gladan. Niko sam.”, kojoj je cilj da se ukine plaćanje PDV-a za doniranu hranu koja je pred istekom roka trajanja. Ukoliko bi se to desilo, koristi bi imali svi građani i građanke koji koriste usluge javnih kuhinja, ali i država, jer bi bio smanjen broj gladnih. 
„Plaćanje PDV-a za doniranu hranu je zaista nepotrebno, država je to napravila da bi zaustavili lopovluk, ali su time odmogli ljudima kojima ta hrana treba. Dakle, sankcionisali su lopove, a ljudima u potrebi uskratili pomoć. Kada bi se ukinulo to plaćanje PDV-a sigurno bi pomoć firmi u vidu količina donirane hrane bila mnogo veća“, kaže Subašić. 


Osim javne kuhinje Obrok ljubavi, Udruženje Mozaik prijateljstva ima i javno kupatilo, projekt na koji su izuzetno ponosni, a pokrenuli su ga jer su smatrali da je osobama koje žive na ulici neophodno da imaju mjesto za održavanje lične higijene. Zahvaljujući donacijama građana i građanki i firmi uspjeli su da u kratkom vremenu izgrade i opreme prostor s tuš kabinama, toaletima i kabinama za presvlačenje. Korisnici i korisnice u ovom kupatilu imaju obezbijeđen pribor za kupanje i brijanje, peškire, šampone, kupke i sve što im je potrebno za održavanje lične higijene. 


U sklopu udruženja radi i Bakin kutak, gdje dolazi oko 70 osoba treće životne dobi, od kojih je veliki broj na evidenciji pomoći, ali ima i onih koji su usamljeni i dolaze isključivo radi druženja. Bakin kutak je utočište u kojem penzioneri i penzionerke mogu da pokažu svoju kreativnost kroz radionice u kojima se izrađuju razni ukrasni predmeti, a mogu i da predahnu uz topli napitak ili užinu, igraju društvene igre, razgovaraju i druže se.  


„Imamo i prihvatilište za beskućnike, to je najnoviji projekt gdje smo opremili prostorije površine 70 kvadratnih metara za dnevni boravak beskućnih lica. Naš osnovni cilj je bio da pomognemo marginalizovanim osobama koje su često sa rizikom u ponašanju. Na ovaj način doprinosimo njihovoj resocijalizaciji pružajući im mogućnost da učestvuju u volonterizmu kroz koji postaju korisni članovi društva. Prihvatilište beskućnim osobama nudi topli obrok, čistu garderobu i obuću, mogućnost gledanja TV-a te upotrebu interneta i biblioteke. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti biti stvoreni uslovi za cjelodnevni smještaj za ove ljude“, dodao je Subašić. 


Udruženje Mozaik prijateljstva sarađuje i s Centrom za socijalni rad, kroz vaspitne mjere, tako što kod njih dolaze maloljetna lica s problemima u ponašanju. Udruženje i Centar im zajedno pružaju mogućnost da postanu korisni članovi i članice društva i kod velikog broja ne dolazi do ponavljanja loših djela. 


Inicijativa “Niko gladan. Niko sam.” je dio programa „Pravni okvir za filantropiju“ koji provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a. U okviru istog programa osnovan je Filantropski forum koji okuplja kompanije i fondacije u BiH s ciljem ujedinjavanja dobra kroz strateška davanja. 

filantropija

Izvor: lonac.pro