Mostar-Prostori koji pokreću: Aktivisti Kinezisa posjetili 30 škola

Udruženje Zdrav život – “Kinezis” je u posljednje dvije godine posjetilo svih 30 osnovnih škola na području grada Mostara, te za više od 1000 školaraca organizovalo praktične radionice.

“Ponosni smo, ali i zahvalni prijateljima iz udruženja “Nešto više” na čiju smo inicijativu osmislili, iscrtali i praktično demonstrirali poligone za razvoj bazičnih motoričkih znanja u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću!” ističu iz Kinezisa

Ideja samih poligona je na jednostavan i zanimljiv način potaknuti školarce na kretanje i tjelesnu aktivnost u slobodnom vremenu.

Jedan od ciljeva je u prvim razredima osnovne škole stvoriti sadržaj koji će moći koristiti i učiteljice i na taj način podići kvalitetu nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

“Utisci sa terena su fantastični! Direktori/ce svih škola su bili otvoreni za saradnju, učitelji/ce su prepoznali vrijednost poligona, a djeca su uživala u njihovoj provedbi” istaknuto je.

Radionice su organizovane u okviru Projekta ”Mostar – Prostori koji pokreću” kojeg finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Nosilac projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta.

Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE (NV).

Izvor: mostarski.ba