Mostar: Konferencija “Biblioteke za bolje sutra“

Konferencija “Biblioteke za bolje sutra”, u organizaciji Narodne biblioteke Mostar će početi danas u 10 sati u prostorijama Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić“, a svečano će biti otvorena u 18 sati u Narodnom pozorištu Mostar,

Povodom Međunarodnog dana bibliotekara, 22. oktobra, Narodna biblioteka Mostar organizuje drugu Naučnu internacionalnu konferenciju bibliotekara pod nazivom “Biblioteke za bolje sutra“, s ciljem upoznavanja i razmjenjivanja iskustava bibliotekara u regiji.

“Cilj je okupiti bibliotekare iz regije, pa će učestvovati bibliotekari iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine. Konferencija će obraditi 36 tema iz historije bibliotekarstva, biblioterapije, digitalizacije, kreiranja čitalačkih navika, kao i teme o prednostima i manama bibliobusa i izgradnji zavičajne zbirke, kazala je Selma Aškraba”, Hasić, zaposlenica Narodne biblioteke Mostar.

Učestvovat će 95 stručnjaka i predavača iz 60 različitih biblioteka iz regije.

“Nama je zadovoljstvo što drugi put organizujemo konferenciju koja će okupiti veliki broj biblotekara. To su uglavnom javne biblioteke. Posebno je zadovoljstvo što smo dobili pozitivne odgovore institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom i državnom nivou. Podržalo nas je i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a tu su i Grad Mostar, Ministarstvo obrazovanja HNK-a, Ministartvo obrazovanja FBiH i Fondacija za bibliotetsku djelatnost. Svima zahvaljujemo i ovim putem, naveo je direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

Bibliotekarstvo je profesija stara decenijama, ponekad nepravedno zapostavljena.

“Konferencijom želimo bibliotekare učiniti vidjivijim. Naša nije nevidljiva profesija. Razmijenit ćemo mišljenja i iskustva, nastojeći pritom napraviti strategiju za Zapadni Balkan za narednih deset godina. Želimo unaprijediti bibliotetske usluge, prateći trendove koji se odbose na digitalno doba, dodao je Mičijević, saopćeno je iz Narodne biblioteke Mostar.

Izvor: mostarksi.ba