Mladi pisac iz Bihaća motivaciju za pisanje pronalazi u svakodnevnim životnim iskušenjima

Tekst: Fena , FOTO FENA /

BIHAĆ, 11. januara (FENA) – Damir Mašić iz Bihaća mladi je pisac i autor ukupno jedanaest knjiga, a njegov prvijenac “Soldat ljubavi“ svjetlo dana ugledao je 2014. godine. Radi se o zbirci pjesama, a vjetar u leđa mu je dao tadašnji predsjednik Republike HrvatskeIvo Josipović, koji je kupio zbirku pjesama i uputio pismo podrške njegovom radu.

Drugu knjigu pjesama pod nazivom “Tajne istinske ljubavi“ izdao je 2015. godine i promovisao je u austrijskom gradu Grazu, a treća knjiga “Vodič do sreće“ promovisana je 2018. godine u Univerzitetskoj biblioteci u Bihaću.

Knjiga “Striptiz duše“ publicirana je 2020. godine u pandemiji koronavirusa, a onda su se njegova nova djela redala jedna za drugim sve do najnovijeg izdanja “Rane naših roditelja“ koja je nedavno promovirana u gradu na Uni.

– To je priča o čovjeku i ženi koji se bore sa životnim nedaćama. Imali su firmu i bili su bogati, ali zbog nesreće u kojoj je firma izgorjela u potpunosti, dotakli su samo dno života. Na imanju, u trošnoj kući naslijeđenoj od oca, čovjek je nastavio da živi sa svojom suprugom i bori se da prehrani njihove dvije kćerke. Jedna teška, emotivna priča – kaže Mašić u razgovoru za Fenu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH uputila je ovom mladom autoru pismo u kojem mu predlaže da održi promociju svoje nove knjige u glavnom gradu BiH.

-Javili su mi se i predložili da održim promociju ove i svih ostalih mojih knjiga, moga rada i mene kao pisca – istakao je.

Spisateljskim radom počeo se baviti spontano. Bio je član rep grupe “TNT“ i nastupali su širom Unsko-sanskog kantona. Nakon što se grupa raspala, Mašić je nastavio pisati pjesme i prvu je objavio u sklopu takmičenja za najbolju pjesmu o rijeci Uni i osvojila je treće mjesto.

-Publika je zapazila moj talenat i govorila mi da krenem u vode pisanja. Jednostavno, stvorila se neka vrsta pritiska da izdam prvu knjigu koju isprva niko nije kupovao. Sve je krenulo nakon moje treće knjige 2019. godine. Tada su moje knjige dobile na značaju i počele da se prodaju – kazao je.

Motive za pisanje pronalazi u svakodnevnim životnim iskušenjima i borbama, psihologiji uspjeha, te jakom duhovnom zanosu protkanom osloncem na Boga.

-Svakog čovjeka koji se nađe u nekom iskušenju, to vodi ka nečem bolje. Tako je i sa mnom bilo. Tako sam u periodu 2016-2018. godine otvorio pekaru i pravio lepinje, ali je taj posao propao. U tom periodu sam se našao u teškom finansijskom stanju i siromaštvu, što me ponovo vratilo na pisanje – navodi Mašić.

Mladima u Bihaću i domovini poručuje da čitaju njegovu knjigu „Alma“ pisana kroz ženski lik, gdje je dao savjete mladima koji žele otići odavde, kako ostati i boriti se.

Izvor: fena.ba