Mladi iz Brčkog, Bugojna i Goražda pronašli svoj glas kroz saradnju u teatru

Ljubav prema teatru povezala je trideset  mladih iz Bugojna, Brčkog i Goražda koji su pronašli sebe i svoj glas kroz saradnju u jedinstvenim teatarskim radionicama koje je organizirala Omladinska kulturno-umjetnička platforma (OKUP) Bugojno u sklopu projekta “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost“.

Teatarska umjetnost je oduvijek bila platforma za povezivanje, te jačanje kreativnosti i samopouzdanja, što su prepoznali i mladi iz Bugojna. Odrastajući u gradu koji je domaćin najstarijeg pozorišnog festivala FEDRA u Bosni i Hercegovini, osnovanog 1959. godine, mladi u Bugojnu njeguju ljubav prema pozorišnim daskama od ranog djetinjstva.

Međutim, svjesni činjenice da njihovi vršnjaci u drugim sredinama širom BiH nisu imali priliku odrastati u istom okruženju kao i oni, odlučili su osvježiti teatarsku umjetnost novim perspektivama i inovativnim idejama.

Okupljeni kroz Omladinsku kulturno-umjetničku platformu (OKUP) mladi iz Bugojna su implementirali projekat “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost“ kojim su doprinijeli stvaranju nove generacije ljubitelja pozorišta u Brčkom i Goraždu, te povezivanju madih iz tri lokalne zajednice. Ovaj projekat je proveden u sklopu projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

„Mi smo imali sreću da budemo odgojeni u pozorištu, a kroz ovaj projekat pozorišnu radost smo prenijeli i na druge zajednice koje imaju ogroman, ako ne i veći potencijal da budu pozorišni grad kao što je Bugojno“, kazala je Adna Rizvan iz Bugojna, predsjednica OKUP-a i studentica produkcije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Projekat je okupio 30 mladića i djevojaka iz Bugojna, Brčkog i Goražda koji su sudjelovali u radionicama tokom kojih su radili na ličnom razvoju. Uz pomoć stručnih edukatora istraživali su vlastito tijelo, kreativnost i emocionalni izričaj. Veliku podršku realizaciji radionica su pružile sve tri lokalne zajednice koje su obezbijedile prostore u kojima su mladi realizovali umjetničke radionice.

„Glavni cilj je bio da iskoriste tehnike koje nude lutkarstvo, gluma, pokret, glas i muzika, te da uključe i svoja lična iskustva, emocije i promišljanja i to ‘izbace’ na sceni koju smatramo sigurnim mjestom“, kazala je Rizvan.

Radionice su bile inspirisane kontroverznom dramom „Buđenje proljeća“ koja govori o problemima i seksualnosti adolescenata u konzervativnoj sredini. Ovaj pozorišni hit je nadahnuo i mlade iz tri lokalne zajednice u BiH da se povežu i zajednički progovore o teškim temama i izazovima s kojima se suočavaju tokom odrastanja.

Jedna od učesnica u radionicama, 17-godišnja Lamija-Saliha Čačković, kaže da je ovaj projekat za nju bio iskustvo koje će pamtiti cijeli život.

„Upoznala sam mnogo divnih ljudi i dobila priliku razgovarati i sarađivati s ljudima koji su stručni u polju teatra. Uživala sam u svakom trenutku ove avanture“, rekla je Čačković.

Faruk Bečić kaže da je uzajamna razmjena informacija, iskustava i emocija između učesnika/ca i voditelja projekta bila izuzetno inspirativna.

„Proljetno buđenje je u meni probudilo mnoštvo novih ideja i emocija. Svi smo naučili mnogo jedni od drugih“, dodao je Bečić.

Edukator na radionicama i apsolvent dramaturgije Benjamin Konjicija ističe da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa kreativnim mladim ljudima iz različitih sredina. Radionice opisuje kao uzbudljivo putovanje na kojem su svi naučili razmišljati izvan okvira, otvoriti i prihvatiti sebe.

„Kreativnost je prštala na sve strane. Inspirativno je bilo gledati mlade kako eksperimentišu, improviziraju i unose svoj jedinstveni štih u radionice. Na pozornicu su donijeli osjećaj razigranosti i slobode koji je za svaku pohvalu“, rekao je Konjicija.

Izvor: undp.org