Ministar Delić najavio donošenje Pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama, po prvi put na kantonalnom nivou

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Nacrt pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opsanim životinjama. Nacrt pravilnika pripremljen je u skladu sa članom 17., stavom 7 Zakona o veterinarstvu FBiH i prvi je pravilnik ovog tipa pripremljen na nivou Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Adnan Delić istakao je da Nacrt ovog dokumenta pripremila komisija, u čijem sastavu su bili i članovi organizacija, odnosno udruženja koja se bave zaštitom prava životinja na području Kantona Sarajevo, ali i predstavnici veterinarske inspekcije, akademske zajednice, odnosno Veterinarskog fakulteta Sarajevo i svih drugih relevantnih institucija.

„Ovo je osjetljivo pitanje i željeli smo u donošenje ovog podzakonskog akta uključiti sve strane, a posebno one koji su na terenu i koji znaju stvarno stanje i zato smo u komisiju uključili i članove udruženja koja brinu o zaštiti prava i zdravlja malih životinja. Nacrt je spreman i mi ga, kao i sve naše dokumente puštamo prema javnosti kako bi dobili komentare i sugestije, prije nego Nacrt krene u dalju zvaničnu proceduru“, naveo je ministar Delić.

Obzirom da općine imaju svoja akta kojima tretiraju ovaj segment, a da će iste morati uskladiti s Pravilnikom Kantona Sarajevo, Nacrt je upućen i svim općinama da se očituju o predloženom dokumentu.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti i način držanja pasa, mačaka, divljih i opasnih životinja, postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan njihovog prirodnog staništa, nadzor i kaznene odredbe.

„Cilj je centralizovano urediti ovu oblast tako da kantonalni Pravilnik bude okvir za sve akte lokalnih zajednica koji tretiraju ovu oblast. Pravilnik se sastoji od 41 člana kroz koje su regulisane obaveze imaoca pasa i mačaka, tretiranje pasa i mačaka bez vlasničkog staranja, kao i divljih i opasnih životinja, prijava vlasništva i pravila o držanju i brizi o zdravlju i razmnožavanju ljubimaca. Pravilnik sadrži i odredbe kojima se namjerava urediti šire ova oblast, smanjiti broj životinja na ulicama bez vlasničkog staranja, kao i povećati stepen ukupne opće sigurnosti i javno – veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo“, pojasnio je ministar Delić.

Nacrt Pravilnika dostupan je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/nacrt-pravilnika-o-drzanju-i-postupanju-sa-psima-mackama-divljim-i-opsanim Služba za protokol i press KS

Izvor: vlada.ks.gov.ba

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]