Maslinari iz Neuma žele brendirati maslinovo ulje – Otvaranje uljare u 2022. znatno unaprijedilo rad i kvalitet proizvoda

Za jedini izlaz na more naše zemlje jednu od vodećih poljoprivednih grana predstavlja uzgoj maslina, a maslinari iz Neuma su svoje proizvode brendirali.

Maslinarstvo predstavlja neizostavni dio tradicije Neuma i njegovog zaleđa. Osim toga, ono je i jedna od vodećih poljoprivrednih grana u Neumu. Maslinari iz Neuma kažu da su geografski položaj općine i klimatski uvjeti idelani za uzgoj maslina.

– Nama je uzor Istra. Istra je već pet godina jedna od najjačih regija u svijetu. Mi kad se malo pokušamo sa njima uspoređivati, to nije neskromno – jer imamo geografske uvjete, zemlju… Imamo zemlju sačuvanu – ističe Josip Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara.

Promatrajući situaciju u drugim mediteranskim zemljama, maslinari u Neumu žele brendirati maslinovo ulje i proizvode od maslina kao domaći proizvod, te ga uvrstiti u turističku ponudu.

Domaća uljara, otvorena prošle u gospodarskoj zoni, znatno je unaprijedila rad i kvalitetu proizvoda, a smanjila troškove proizvođačima.

– To nam puno znači, to je neprocjenjivo. Mi smo imali velike probleme, morali smo ići preko granice u Hrvatsku, morali smo zaleđem, dok još nije ove ceste bilo preko Svitave, u Ljubuški, Čapljinu i dalje – objašnjava Matić.

Masline se u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetka pojava. Od domaćih maslinara ne možemo očekivati ništa drugo osim iznimno kvalitetnih proizvoda.

Izvor: ba.ekapija.com