Maja Halilović: “Želim da budem jedna od prvih osnivačica koja će uspostaviti ekološki, zdravi biznis u BiH”

Balkan Green Ideas je regionalni program podrške društvenim poduzetnicama i poduzetnicima koji u BiH provodi Startup studio uz podršku Rockefeller Brothers Fund. Na ovogodišnjem takmičenju, Bosnu i Hercegovinu predstavlja Maja Halilović. Upoznaj je!

Maja Halilović je tridesetšestogodišnja mlada preduzetnica, odlučna da bude jedna od prvih osnivačica koja će uspostaviti ekološki, zdrav biznis u Bosni i Hercegovini. Maja se bavi novom granom dizajna (biodizajn) već šest godina i izumila je biomaterijal od kulture bakterije i kvasca koji se može usmjeriti unutar industrije ambalaže i zamijeniti plastiku. Njen način poslovanja je zero waste, u potpunosti ekološki, i sa ideologijom da svako živo stvorenje planete Zemlje zaslužuje živjeti u zdravom okruženju, mentalno i fizički. Maja je jedina preduzetnica i istraživačica koja se bavi ovom oblasti na području Balkana i želi prenijeti svoje znanje i omogućiti i drugima da doprinesu ovoj oblasti i ekologiji Bosne i Hercegovine.

Trenutno, Maja radi na istraživanju materijala od otpada kafe koje dobija od nekoliko kafića u Sarajevu i istraživanje je već pokazalo da od ovog otpada se može izraditi biomaterijal koji se može koristiti za proizvodnju predmeta za svakodnevnu upotrebu. Majina ideja je početi sa prodajom servisa za ručavanje i kompleta šolja za kafu izdrađenog od otpada kafe. Također, u planu je otvaranje firme koja pomaže kompanijama da se odnose prema svom otpadu kroz ekološki i kreativan pristup.

👇 Pročitaj intervju, upoznaj inspirativnu Maju Halilović i saznaj više o njenoj pobjedničkoj ideji. 

Startup studio: Šta te motiviralo da razvijaš ovakvu ideju?
Maja: “Već nekoliko godina se bavim biodizajnom, granom dizajna koja otpad tretira kao nove izvore za inovaciju biorazgradivih materijala. Proučavajući otpad od kafe uvidjela sam mnogostruke potencijale odbačenog materijala. Zbog svog biološkog sastava toz je primjenjiv u industrijama dizajna, industrije goriva i grejne industrije, čak i u kozmetičkoj industriji. Istraživanje je pokazalo da ovim poslom možemo poboljšati zajednicu, pomoći ljudima sa novim proizvodima koji su kvalitetniji i jeftiniji od trenutnih, i pozitivno utjecati na okoliš.

S obzirom na to da su svi proizvodi potrebni BiH, i prilagođeni cirkularnoj ekonomiji, vidimo potencijal u proizvodima koje razvijamo. Pelet i briketi od kafe pružaju kvalitetu koju današnji peleti ne mogu dostići. Pelet i briket od kafe gori gotovo dva puta sporije i ispušta 60% manje C02 prilikom sagorijevanja. U BiH još uvijek dominiraju kućanstva koja se griju koristeći drvo, ugalj, pelet. Zbog nestabilne ekonomske, političke situacije naš proizvod biodizel od kafe mogao bi da nadomjesti nestašicu plina i naftnih derivata. Toz od kafe kao resurs ne manjka u BiH. I veoma usko smo kulturološki vezani za ispijanje kafe što će povezati zajednicu s nama kroz naš biznis i s kojima ćemo imati  zbog toga priliku usko sarađivati.”

Startup studio: Šta je problem, a šta konkretno rješenje?
Maja:
 “S obzirom na to da radimo u prvoj fazi – razvijanje biomaterijala i biotehnologije; u fazi smo koja izistkuje najviše vremena i strpljenja. Proizvode imamo: od naučnog istraživanja do samog proizvoda kao i njegove primjene. Kada budemo ulazili u svaku novu fazu rada, morat ćemo se prilagođavati novonastalim situacijama i problemima. Naša namjera, ne toliko problem, jeste usavršavanje kvalitete biomaterijala zbog naših budućih kupaca kao i njegove primjene u što više industrija. Za to nam treba vrijeme i ukoliko je moguće, pomoć od drugih stručnih lica koji bi radili u timu”.

Startup studio: U kojoj fazi si trenutno? Kako ti ide? S kim radiš u timu?
Maja: “Mi se nalazimo u završnoj fazi istraživanja biomaterijala za svakodnevne predmete (coffee to go čaše), biodizela, peleta i briketa od toza kafe. Ujedno se bavimo dizajnom izgleda svih proizvoda kao i njihovog pakiranja od biorazgradivih materijala koje smo također izumili od odbačenog kartona i odbačenih kora krompira. Dalje idemo s zaštitom ideje i biznisa kao i registracije biznisa u narednih nekoliko sedmica. Ne nailazimo na mnogo prepreka, ne stagniramo, uvijek idemo naprijed. Naše istraživanje traje svega pet mjeseci, a postigli smo puno toga. 

Radim sa Zlatanom Karićem, vlasnikom Kawa i Goethe byKawa kafića, od kojeg je potekla ideja i koji prikuplja i dostavlja otpad od kafe iz svojih kafića za eksperimente. Prikupimo čak i do 10kg toza sedmično”.

Startup studio: Na koje poteškoće nailaziš?
Maja: “S obzirom na to da se bavim poslom u kojem dominira inovacija, nove tehnologije su manje dostupne u BiH. Tako da se moramo snalaziti u pronalasku novih tehnologija na također inovativne načine. Moramo edukovati ljude koji su već u industriji kao i buduće kupce”.

Startup studio: Zašto si se prijavila na Balkan Green Ideas takmičenje? 
Maja: “Naš biznis počiva na idealima i princima zelene ekonomije. Potreban je početni kapital kao i poslovni savjeti koje pružate. Mislimo da smo pokucali na pravu adresu gdje bismo mogli dobiti pomoć koja nam je potrebna. Očekujem da ću dobiti informacije i znanje koje trenutno ne posjedujem, a koje će biti krucijalno u daljnjem razvitku biznisa”. 

Startup studio: Kako vidiš Startup studio? Šta očekuješ od svojih mentora i mentorica iz Startup studija?
Maja: “Startup Studio vidim kao organizaciju koja pomaže inovatorima i inovatoricama, poslovnim ljudima da ostvare svoje biznis ideje. Želim da mi prenesete znanje o pokretanju biznisa, vođenju biznisa, kako da kompanija postane i ostane uspješna. Kako da upravljamo s finansijama i kako napraviti maksimalnu uštedu u našem biznis planu. Jako je važno i da uključimo i pomognemo zajednici u BiH što bi bilo jedno od najkvalitetnijih osobina našeg posla”.

Startup studio: Kako ćeš potrošiti novac od nagrade na regionalnom takmičenju? Kako ćeš time unaprijediti svoje poslove
Maja: “Novac trošimo na tehnologiju. Unaprijeđenje tehnologije biomaterijala, intelektualni rad i na kupovinu najpotrebnijih mašina. To su mašina za pelet i brikete; mašina za ekstrakciju biodizela iz toza kafe; presa, organski 3D printer. Možemo započeti s proizvodnjom. Kupovina mašina će nam omogućiti zapošljavanje osoba iz naše zajednice”.

Startup studio: Vidiš li sebe kao društvenu preduzetnicu koja će svojim rješenjima pomoći zajednici? Kako planiraš potaknuti građane i građanke, a kako kompanije da se uključe u skupljanje otpada?
Maja:
 “Apsolutno. Primarna vodilja je kako pomoći i unaprijediti život zajednice našim proizvodima. Kroz naš biznis plan planiramo staviti poseban fokus na naš rad s zajednicom. Kroz naš program: vaučeri za građane i građanke, planiramo uspostaviti mrežu gdje će  vlastiti otpad od kafe građanke i građani moći dostavljati u fabriku. Obzirom na količinu kafe sakupljat će bodove koji će označavati koliko popusta mogu dobiti na proizvod. Njihov otpad postaje naš resurs i time se odužujemo za uslugu. Veoma sličan model planiramo uspostaviti sa objektima koji služe kafu s kojima ćemo ostvariti saradnju”.

🍀 Startup studio želi mnogo sreće Maji na Balkan Green Ideas takmičenju 2022. godine. 

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Konferencija “Youth Inspiration Academy” 2022

Dodjelom priznanja “Junak/junakinja svoje zajednice”, edukativnim radionicama i koncertom Amela Ćurića Fondacija tuzlanske zajednice obilježava Međunarodni dan volontera Fondacija tuzlanske zajednice i ove godine povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, organizuje konferenciju Youth Inspiration Academy sa nizom edukativnih radionica usmjerenih na lični razvoj mladih, te njihov društveni i poduzetnički angažman. Na konferenciji, koja se ove godine održava […]

Volontiranje i aktivizam: Put ka uspjehu i izgradnji sebe

Ukoliko ideš u srednju školu ili si adolescent odnosno adolescentica koji ili koja pokušava pronaći svoje mjesto u društvu van škole/fakulteta, onda je ovaj blog baš za tebe! Osoba sam koja je svoje srednjoškolske ali i fakultetske (koji još uvijek traju) dane provodila u raznim vannastavnim aktivnostima i obavezama. Naravno, ta navika se proteže još iz osnovne[…]