Lokalna vlast protiv otvaranja rudnika litija na Majevici

Skupština opštine Lopare je protiv rudarenja i eksploatacije litija na području Majevice kao i svih daljih aktivnosti na realizaciji ovog projekta, jedan je od glavnih zaključaka sa vanredne sjednice Skupštine opštine Lopare.
Na sjednici posvećenoj ovoj temi odbornici odlučili su da zatraže od vlade entiteta da obustavi sve daljnje aktivnosti i zaustavi projekat.
– Mišljenja smo da takvi rudnici neće donijeti neko veliko bogatstvo i napredak opštini Lopare, zato što je samo riječ o rudarstvu, nema fabrike,nema proizvodnje.  U takvim okolnostima nismo za ovaj projekat, kaže Milenko Ristić, predsjednik Skupštine Opštine Lopare, izvještava BHT.
Nešto ranije Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, istakao je da je protiv otvaranja rudnika jer su građani uznemireni i uplašeni.
-Došlo je do velikog uznemirenja i zabrinutosti ljudi. Mi u lokalnoj vlasti moramo osluškivati šta građani žele.Ljudi navode da ne postoje takvi projekti u okruženju. Građani misle da bi se čekanjem dokumentacije otišlo u nepovratan proces otvaranja rudnika, istakao je Savić.
Iz kompanije Arcore koja je vršila istraživanja i početkom decembra najavila otvaranje rudnika nisu se  oglašavali u vezi sa promjenom stava lokalne vlasti.
Ranije je istaknuto da će u decembru biti otvorena kancelarija za informisanje građana ali nije poznato šta će se sada dešavati nakon usvojenih zaključaka Skupštine opštine.

Arcore ulaganja posjeduje sjedište u Banjoj Luci i poslovnu jedinicu u Loparama. Kompanija je potpunom vlasništvu ARCORE AG, međunarodno aktivne rudarske kompanija sa sjedištem u Zugu (Švicarska). Specijalizirana je za razvoj identifikovanih mineralnih nalazišta u jugoistočnoj Evropi, a u trenutnom fokusu njihovih djelovanja trenutno je projekat Lopare.

– Projekat Lopare je u završnoj fazi testiranja svojih istraživanja. Neke studije su još u toku, ali očekujemo da će svi rezultati biti finalizirani u narednih nekoliko mjeseci, omogućavajući privrednu revitalizaciju Lopara i cijele regije. Želimo istaći da su dosadašnji rezultati pokazali mogućnost ekološki opravdanog korištenja mineralnih sirovina sa fokusom na “zelenu” eksploataciju, sa smanjenom emisijom CO₂ i demografski povoljnim utjecajem na cjelokupnu zajednicu Lopara. Potrebno nam je lokalno stanovništvo, kome također želimo dati trajnu perspektivu u njihovoj matičnoj regiji. Osim toga, postojati će potreba za imigracijom stanovništva za rad u modernom rudniku i u srodnim aktivnostima,  kazao je nedavno Klixu Mathias Schmid, predsjednik odbora direktora ARCORE AG u Zugu.

Foto: Lokacija na kojoj su vršena istraživanja

Izvor: indikator.ba