Lijepe vijesti: Ženska rukometna reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Sjajna vijest stigla je iz kancelarije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, a radi se o ženskoj rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. 

Naime, seniorska ženska rukometna reprezentacija BiH neće igrati pretkvalifikacije, nego je već u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila je da neće biti pretkvalifikacija, a RSBiH je našu žensku selekciju prijavio za učešće u kvalifikacijama.

Kvalifikacije će se igrati u osam grupa po četiri selekcije, a plasman na Evropsko prvenstvo izboriti će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe. Osim toga na Evropsko prvenstvo idu i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, što je naravno jako dobra vijest.

Utakmice će se igrati u tri perioda po dva susreta, što je naravno ukupnpo šest kola, a žrijeb će biti održan u aprilu ove godine.

Prijavljene selekcije za EHF Eurocup i kvalifikacije za Euro:

Norveška, Francuska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Švedska, Španija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Srbija, Poljska, Češka, Švicarska, Austrija,

Sjeverna Makedonija, Slovačka, Island, Portugal, Ukrajina, Turska, Italija, Farska Ostrva, Litvanija, Grčka, Kosovo, Izrael, Finska, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Latvija, Azerbejdžan, Bugarska, Velika Britanija.

Prvo kolo kvalifikacija igra se 11/12. oktobra 2023, a drugo 14/15. oktobra. Treće kolo na rasporedu je 28/29. februara 2024. godine, a četvrto 2/3. marta 2024.

Posljednja dva kola igraju se u aprilu naredne godine. Peto kolo na rasporedu je 3/4aprila 2024, a šesto se igra 7aprila u 18 sati.

Evropsko prvenstvo 2024. održat će se od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Izvor: radiosarajevo.ba