Lidija Sejdinović: „Ako u tebi titra želja da mijenjaš stvari oko sebe, velika je šansa da si preduzetnik ili preduzetnica“

Uspješna preduzetnica i spisateljica Lidija pronašla je magični krug podrške u Startup studiju i nastavlja da ga širi pružajući podršku i drugim preduzetnicima i preduzetnicama da osnuju biznise čiji je cilj – sretno, zdravo i obrazovano dijete.

🙋‍♀️ Teta Pričalica – uvijek nasmijana u službi djece

Kreativna tridesetšestogodišnja spisateljica Lidija Sejdinović, prije šest godina otisnula se u pustolovinu zvanu preduzetništvo. U vrijeme kada je nosila svoje drugo dijete, razmišljala je kakav će uzor biti ako nastavi raditi posao koji donosi plaću, ali ne i ličnu svrhu i razvoj. Ova snažna misao, bila je nevjerovatna pokretačka energija koja je i samoj Lidiji pokazala da pored drugih životnih uloga, može biti, i da jeste preduzetnica. Tada je kreirala uvijek nasmijani lik u službi djece – Tetu Pričalicu:

„Teta Pričalica je povezala sve to. Većina mojih interesovanja, odnosno ljubav prema književnosti i ostalim umjetnostima, učenju kroz igru, kreativnosti, istraživanju, otkrivanju i podržavanju tuđih talenata i afiniteta živi kroz moj biznis i kroz sam lik Tete Pričalice“, rekla mi je Lidija i ispričala da se Lidija i Teta Pričalica ipak razlikuju:

„Teta Pričalica je uvijek nasmijana, komunikativna i konstantno u službi djece, književnosti, kulture, obrazovanja i odgoja, i to su naravno i Lidijine osobine. Ali ono što lik nema, a ja privatno imam je mali svijet u kojem sam tiha i gotovo uvijek sama. Tu nema traga pričanju. Tada reflektujem, punim baterije, uživam u svom unutarnjem svijetu, privatnim procesima, i šutim. A ima i još jedna razlika. Latif u pjesmi o Teti Pričalici kaže `uvijek nasmijana lica` – ona zbilja jeste, a Lidija u svojim drugim ulogama ima i neka druga raspoloženja. Kad je Lidija ljuta, naprimjer, nije ni nallik Teti Pričalici.“

Iako Lidija, kao i svi mi, zna biti ljuta, drugi za nju kažu da je vedra, osjećajna, maštovita, hrabra i osjetljiva, ali i ponekada tvrdoglava i da „ionako će uraditi kako ona hoće“. Lidija kaže i da je jako znatiželjna, da voli slobodu duha i da ne zna štedjeti sebe, ali da je opet uvijek ima dovoljno. Zato ne iznenađuje da je Lidija do sada ostvarila mnoge od svojih snova; sve one na ličnom planu u porodici, poslu, prijateljstvu, rastu i razvoju, samo kaže da ipak postoji još jedan koji često zanemaruje – knjige koje treba dovršiti. To je ne sprječava da sanja, pa Lidija u svom stilu kaže: „Treba još ponešto da sazrije u meni pa ću krenuti i za tim snom, a ima li šta ljepše nego sanjati, pa planirati, pa realizirati i uživati u samom tom putovanju i rezultatima“. 

📚Prva slikovnica, rad sa djecom i zaljubljena Lidija

Kada je postala majka, Lidija je počela pisati za djecu kako bi jednog dana priče poklonila porodici. Međutim, vrlo brzo javila se želja da čuje kako druga djeca doživljavaju njene priče, pa je odlučila jednu i objaviti. Čitala je u lokalnoj biblioteci i vrtićima i spontano se počela razvijati ideja da oko pripovijedanja gradi i druge aktivnosti koje će djecu potaknuti da upiju, razumiju i zavole priču: 

„I onda se desilo ono što je nužno da opstane bilo šta. Ja sam se zaljubila. I ne mogu reći da je to zbog toga što ja volim djecu. Svi volimo djecu, nemoguće je ne voljeti ih. Ja sam se zaljubila u kreativni proces, u ono što se dešava u meni kada osmišljavam aktivnosti za djecu i još više u ono što se desi kada ta aktivnost, pristup, emocija nađe put do djeteta. Kada posvjedočiš nečijem rastu i razvoju. To je poseban osjećaj. To vrlo lako postane lična svrha“, rekla mi je Lidija. 

Dok ispunjava osjećaj lične svrhe, Lidijin svaki dan je pustolovina i emocionalni ringišpil. Uživa sa djecom, piše, kreira slikovnice, publikacije i audiopriče, a posebnu radost joj donosi organizacija različitih događaja za djecu gdje ljubav prema pričama plasira kroz tematske zabave. Lidija, gradeći svoj biznis često bude i edukatorica na projektima u školama i vrtićima i za sve ideje jedan dan je previše kratak. „Kada si preduzetnica, kada sama krojiš svoje ideje i vrijeme, i još ako je neko ovoliko znatiželjan i konstantno nečim inspirisan kao ja, onda je dinamika zagarantovana. Nekada je to divno i vodi u uspjeh“, kaže Lidija i dodaje da „nekada i nije toliko divno“, pa često sama sebe pošalje na edukacije o planiranju, upravljanju, balansu i ostalim menadžerskim čudima.

Osim toga, kao neko ko vjeruje u obrazovanje, Lidija se konstantno profesionalno usavršava kako bi na najbolji način razvijala svoj biznis, a posljednjih godinu dana je, zahvaljujući stipendiji ERSTE fondacije, na master programu u Beču i bavi se menadžmentom i društvenim inovacijama. Lidija pohađa i kratku, ali efektnu preduzetničku akademiju Sparkasse banke i do sada je naučila da je učenje kao i preduzetništvo aktivan proces i da mora znati postaviti pravo pitanje i tragati za odgovorima.

Osim ispunjavanja osjećaja lične svrhe, Lidija svojim radom i društvenim biznisom unapređuje zajednicu. Vogošća je zadovoljna što ima edukativno-kreativni centar na raspolaganju, a sugrađani i sugrađanke često kažu da je Teta Pričalica donijela poseban duh u zajednicu. Teta Pričalica je postala produžena ruka i roditelja i škole, a roditelji imaju različite prioritete kada su u pitanju njihova djeca, nekima je razvoj samostalnosti i kreativnosti na prvom mjestu, nekima je važna kvalitetna socijalizacija, a nekima je važno da Teta Pričalica potpomaže obrazovanje. Zbog toga, sveprisutna Teta Pričalica, osmislila je poseban program da bi odgovorila na potrebe djece:

„Naši mališani provode svoje slobodno vrijeme prije i poslije škole kod nas, a osmislile smo za njih program koji odgovara na većinu njihovih potreba kada je u pitanju potpomaganje njihovog odgoja, obrazovanja i sretnog djetinjstva. Djeca kod nas borave većinu dana, tako da se trudimo da odgovorimo na većinu njihovih potreba:  mnogo razgovaramo, posebno o emocijama, njihovim planovima i željama za tekući dan, razgibamo se uz zumbu, jogu ili aerobik, djeca u našim prostorijama pišu zadaću ili uče ono što je u skladu sa njihovim školskim obavezama, imamo različite edukativno-kreativne radionice, djeca uživaju u razvojnim igrama napolju koje unapređuju njihovo fizičko i mentalno zdravlje, odmaraju se uz društvene igre, slušanje priča ili instrumentalne muzike, brinu o biljkama, te svaki dan imamo školu čitanja i, po želji, odlaske u lokalnu biblioteku jer su nam priče, kao što sam naziv brenda govori, na prvom mjestu“, ispričala mi je Lidija.

🎇Magični krug podrške i umrežavanje u Startup studiju –          Teta Pričalica, Zemlja Čuda, Gnijezdo & LePettit.app

U vrijeme kada je odlučila postati preduzetnica, Lidijin magični krug podrške se samo širio. Prvo je podržala njena porodica, suprug, majka i prijatelji, a onda je dobila povjerenje i podršku mnogih partnera, mentora i dvije organizacije – Fondacije Mozaik i CEI Nahla. Lidija kaže, kako podrškom smatra i sve koji su učestvovali u njenom formalnom i neformalnom obrazovanju i dodaje da se preduzetnica ne postaje preko noći, „to počinje i prije nego prihvatimo taj naziv. Izgradnja je počela davno, i hvala svima koji su poticali moj lični rast“, istaknula je Lidija i dodala da preduzetnica „mnogo toga iznosi sama, mora vjerovati u sebe i u svoju ideju čak i ako se dogodi da niko drugi ne vjeruje ili nema vremena da se bavi time, ali je divan osjećaj kada su oko tebe ljudi koji te vide, razumiju i iskreno navijaju za tebe. A ja to doživljavam često, i smatram se pravom sretnicom zbog toga.“

Izazov je prihvaćen, radionice za djecu su osmišljene i testirane u lokalnoj zajednici i Lidija odlazi na prvu biznis akademiju u Nahlu gdje je naučila pisati biznis plan i osvojila novčanu nagradu s kojom osniva Udruženje. Udruženje je u naredne tri godine implementiralo različite projekte i poslužilo za prikupljanje iskustva, početničkih uspjeha i početničkih grešaka, a onda je Lidija shvatila da joj je potrebno još znanja i novčane podrške i magični krug podrške se ponovo proširio:

Startup studio je nudio znanje i finansijsku podršku i odlučila sam ući u njihov ekosistem i osnovati d.o.o., koji nosi veću odgovornost ali omogućuje i veće prilike. Danas imamo stabilan biznis model – edukativni centar za djecu u Vogošći, koji mijenja produženi boravak koji ne postoji u školama u toj zajednici, nudi ljetnu i zimsku školu, školu baleta, tematske zabave, jogu za odrasle, ali i gostovanja Tete Pričalice na različitim manifestacijama i radionicama za djecu van našeg centa. Odnedavno imamo i prvi proizvod, Raspjevanu abecedu – zabavno didaktičko sredstvo za djecu koja uče čitati i pisati. I to je jedan od novih puteva koji otvaram. Željela bih da imamo niz proizvoda koji potpomažu obrazovanje i pravilan razvoj djece, a željela bih i da rastemo i na drugačije načine i budemo korisni što većem broju djece i roditelja“, ispričala mi je Lidija. 

Od same početne ideje, trebalo je proći put, proces koji je „nekada lagan i lansira te u sferu vrhunskog oduševljenja i inspiracije“, a nekada je težak i „zahtijeva odricanje, neprospavane noći i mnogo snage i vremena.“ Iako je već dugo uspješna mlada preduzetnica, Lidija još uvijek uči prepoznati s čim se može upravljati, a  u svome poslovanju susrela se i sa izazovima. Najveći je donijela pandemija, jer je u to vrijeme, kada je proglašena obustava rada većini privrednih lica, Lidijin biznis bio star tek nekoliko mjeseci. Magični krug podrške, tim, porodica, mentori – svi su dali svoj doprinos i Teta Pričalica je preživjela „dolinu smrti“:

„Sa finansijske strane, pomogla je moja praktična i ekonomična priroda u kombinaciji sa istrajnošću i nepristajanju na neuspjeh. Kada si preduzetnik i kada si zaljubljen u ono što radiš, u stalnoj potrazi si za rješenjima, odustajanje je posljednja opcija“, rekla je Lidija koja se danas obavezala dio profita vratiti u zajednicu i ponosna je vlasnica društveno odgovornog biznisa: 

 „Svi biznisi iz Mozaikovog portfolija su društveno odgovorni jer smo se obavezali da ćemo 51% svog profita vratiti u zajednicu. To nas čini društvenim biznisima i mene lično ispunjava činjenica da se moj biznis može tako okarakterisati, daje mu to još jednu plemenitu dimenziju. Ali pored toga, Teta Pričalica d.o.o. je društveno korisna i zbog same prirode biznisa, jer se bavimo neformalnim odgojem i obrazovanjem djece – ulažemo u najvažniji i najljepši dio našeg društva. Vjerujem da to što djeci omogućavamo poticajni ambijent za učenje i rast, što ih ohrabrujemo i usrećujemo, a roditeljima i školama dajemo veliku podršku čini nas društvano odgovornom firmom“.

Nakon što je prebrodila svoje poslovne izazove, Lidija je odlučila biti podrška drugim biznisima, a onda su magični krug podrške osjetile i Edita Vejselović iz Zemlje Čuda i Iris Begović iz Gnijezda, ali i Adnan iz LePettit.app – prve bosanskohercegovačke aplikacije sa audiopričama za djecu. Ove tri preduzetnice i jedan preduzetnik imaju zajednički cilj – sretno, zdravo i obrazovano dijete, a Lidija je svojim savjetima i iskustvima podržala Editu i Iris u ostvarenju ovog cilja i ubrzo su i još dvije zajednice dobile edukativno-kreativne centre za djecu, a LePettit.app sjajnu menadžericu. Kako izgleda kada se magični krug podrške širi možeš pročitati u mojim pričama: 

Lidija kaže da je sretna zbog ove saradnje i njeno je mišljenje da Startup studio „dobiva na dodatnoj važnosti i snazi. Ne mogu i ne trebaju mentori sve iznositi. I nemoguće je sve stići jer zajednica divno raste. Prepoznati i spojiti prave ljude je velika stvar. To što mi razmjenjujemo znanje, iskreno podržavamo jedni druge, spremni smo da budemo jedni drugima ili mentori li saradnici je za mene vrlo vrijedna stvar, to jača i naše biznise i ekosistem koji Startup studio stvara“ kaže Lidija i dodaje da će sa Iris, Editom i Adnanom sigurno surađivati i u budućnosti jer voli njihove biznis ideje i njihovu energiju.  Lidija se raduje i ostalim preduzetnicima i preduzetnicama koje će upoznati kroz preduzetničku zajednicu Startup studija Fondacije Mozaik u „zajednici hrabrih i dobrih ljudi koji se bore za prave biznis ideje.“

lonac
lonac

Lidija, Edita, Iris, Adnan su mladi uspješni preduzetnici i preduzetnice koji su iskoristili priliku Startup studija i osnovali svoj biznis kroz poslovni model zajedničkog ulaganja, a Lidija je mišljenja da je važno izabrati pravog partnera: 

„Zajedničko ulaganje me nekako podsjeća na brak, moraš izabrati pravog partnera i potom moraš njegovati taj odnos. I znati odgovara li ti ta vrsta suživota, prava, podrške, obaveza… Ja sam razmišljala i o zajedničkom ulaganju sa fizičkim licima, ali sam se odlučila za Start up studio zbog njihove misije da stvaraju dobru ekonomiju i podržavaju društveno korisne ideje, a potom i zbog njihove transparentnosti i zbog onoga što mi je najprije govorila intuicija a sada i iskustvo – oni su dobronamjerni i iskreni. I moram istaknuti nešto što je meni lično važno: ja prihvaćam savjet i podršku, ali mi je od toga još važnija sloboda odlučivanja i istraživanja, a to sam dobila u ovom partnerskom odnosu“, istaknula je Lidija. 

✅ Preduzetničke poruke, razvoj biznisa i planovi za budućnost 

U magičnom krugu podrške, Lidija nastavlja da mašta, sanja velike snove korača hrabro i razvija svoj biznis. Prije pet godina detaljno je izmaštala je kreativno-edukativni centar kakav danas ima, a sada zna da će Teta Pričalica širiti svoj utjecaj i van okvira postojećeg centra: 

„Sve u meni se smiješi baš svaki put kada dolazim na posao i ugledam naše vedre portale. Ali znam da iako sam ostvarila što sam željela, nema mirovanja. Svjesna sam da je preduzetništvo nepredvidljiva pustolovina i da prilike i neprilike konstantno kucaju na naša vrata, stalno trebamo planirati i istovremeno biti spremni na prilagođavanje ako ne ide po planu. Teta Pričalica će u budućnosti svoj utjecaj širiti van okvira postojećeg centra na različite načine. Imam mnogo ideja i želja, ali poslušat ću savjet mnogo iskusnijeg menadžera koji mi je kazao da ih moram poredati i ostvarivati jednu po jednu. Tako da sada osluškujem sebe i analiziram svoje resurse, pa ću ih pretočiti u novi biznis plan. Nova godina i služi za to, zar ne?“, rekla mi je Lidija koja u svojim promišljanjima uputila pitanje za mentore i mentorice za razvoj biznisa Startup studija: 

„Dosta je edukacija i savjetovanja s pravom orijentirano prema start up biznisima, ali kada je daljnji razvoj u pitanju, malo je teže doći do informacije o radionicama ili seminarima na temu skaliranja naprimjer. Voljela bih čuti više o tome kako mlada firma može uspješno da raste i na šta sve preduzetnik treba da obrati pažnju u tom procesu, jer tenutno tržište je prilično neizvjesno zbog inflacije, okretanju digitalizaciji i konstantnih promjena koje je teško pratiti nekome ko nema uvid u širu sliku.“

Osim pitanja, Lidija je dala i odgovor svim mladim i budućim preduzetnicima i preduzetnicama koji se još uvijek pitaju da li trebaju prihvatiti ovaj izazov:

 „Živimo u svijetu lažnih instant rješenja, ali preduzetništvo nije jedno od njih. Preduzetništvo nije prečica do brzog novca i lagodnog života koji dolazi preko noći jer imaš fantastičnu ideju. Ali preduzetništvo jeste put do uspjeha, ličnog ostvarenja i lične slobode, ali moraš voljeti put a ne samo cilj. Na tom putu, naša strast, upornost i jasna vizija su od ključne važnosti. A to znači da je kormilo u našim rukama. To neke ljude privlači, a neke zastrašuje. Ako u tebi titra želja da mijenjaš stvari oko sebe, da stvaraš nešto i da budeš stalno budan i aktivan, velika je šansa da si preduzetnik ili preduzetnica.“

Izvor: lonac.pro