Kultura na ulice 2024!: Na Žutoj tabiji 17. maja koncert ‘Sarajevo World Music’

Program Kultura na ulice 2024! Narodnog pozorišta Sarajevo bit će nastavljen u petak, 17. maja u ambijentu Žute tabije gdje će biti upriličen koncert “Sarajevo World Music” u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Mačković i Redžepagić su dvije umjetničke individue koje svojim zasebnim stilom sviranja donose specifičan muzički izričaj sevdalinke. Nestandardni instrumentarij ovog dua (klavir i gitara), pomalo neobičan za izvedbu sevdalinki na kakve smo navikli, uspješno unosi elemente strastvenog flamenca, ritmiku orijenta, profinjenost jazza i klasične muzike u tradicionalne pjesme Bosne i Hercegovine.

Umjetnici iz Sarajeva Kenan Mačković i Mirza Redžepagić će izvesti pjesme iz repertoara koji se sastoji od tradicionalne bosanske muzike kao i pjesama sa prostora Balkana.

Naredni dan, 18. maja u 20.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će obilježen Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom “Kad sevdah govori” koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača. Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Recital je premijerno izveden u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a potom u atriju Arheološkog muzeja u sklopu Festival “Ja BiH…Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Koncert će biti realiziran uz podršku partnera “Kultura na ulice 2024!” Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice!” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominju da, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!” je besplatan.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info