Kreševski kovači i i ‘Gračaničko keranje’ u programu ‘Dani glazbe i zanata’

Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavilo je obilježavanje Dana europskog naslijeđa programom ‘Dani glazbe i zanata’, danas u Sarajevu. 

Na šetnici ispred zgrade Ministarstva u Sarajevu kreševski kovači iz Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ prezentirali su umijeće potkivanja jaja, a predstavnici Udruženja ‘Gračaničko keranje’ vještinu izrade čipke – kere.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević pozdravila je sudionike toga događaja. Savjetnik ministrice Damir Bunoza naglasio je da je do 3. novembra otvoren javni poziv za radove umjetnika iz FBiH, koji imaju doticaj sa evropskim naslijeđem. U muzičkom dijelu programa sudjelovao je Vlado Podany, a u današnjem događaju sudjelovali su i učenici nekoliko sarajevskih škola.

Dani evropskog naslijeđa otvoreni su 18. oktobra na šetnici ispred zgrade Ministarstva, a ovogodišnja tema je ‘Živa baština’. Ovogodišnji program obilježavanja bit će organiziran u etapama sve do 12. decembra za kad je u Mostaru planirana završna manifestacija.

Izvor: federalna.ba