„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u vrtiću Bombon

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri „Kreativne radionice za djecu s poteškoćama u razvoja“ koje se realizuju u predškolskoj ustanovi vrtić Bombon 2.
 
Na ulaznim vratima ove ustanove u Paromlinskoj br. 36 dočekali su ga nasmijani mališani iz vrtića „More nade“ koje djeluje u sklopu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Sa vaspitačicama su u dvorištu vrtića jutro započeli s bojicama i bojankama u rukama. Poslije kratkog vremena, priključili su im se i drugari iz vrtića Bombon s kojima su se družili i igrali, što je ustvari i jedan od krajnjih ciljeva ovih radionica. 

Organizatori žele stvoriti opuštenu atmosferu gdje će se djeca sa poteškoćama u razvoju zabaviti kroz brojne aktivnosti, a s druge strane na ovaj način olakšava im se ulazak u socijalno okruženje, odnosno biće spremniji za izazove koji ih čekaju kada dođu u školske klupe.

Planirano je da se održe četiri radionice u kojima će učestvovati oko 100 dječaka i djevojčica.

Općinski načelnik dr. Tanović rekao je kako je socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju veoma bitna, te kako prema njima uvijek moramo imati otvoreno srce i ispružene ruke. Njihovi budući prijatelji trebaju postupiti isto i nikada ne dozvoliti da ih se stigmatizira.  
 
Općina Novo Sarajevo i prošle godine podržala je projekat Udruženja Majka i Dijete-Bombon. Odobrena sredstva za ove namjene iznose 10.000 konvertibilnih maraka.

Treba još napomenuti kako se projekat provodi u okviru Javnog poziva Općine Novo Sarajevo udruženjima (organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama) za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, podrške za osobe treće životne dobi i zaštite okoliša. 

Izvor: novosarajevo.ba