Kolektivnom akcijom korporativnog volontiranja “Kad bi svi učestvovali…” Institut donirao preko 120 sati zajednici

Prethodne sedmice uposlenici i uposlenice Instituta za razvoj mladih KULT zamijenili su svoje svakodnevne zadatke i obaveze volonterskim aktivnostima. Uspješno je, treću godinu zaredom, organizirana sedmica korporativnog volontiranja u Institutu kako bi se dao doprinos osobama u stanju potrebe i simbolično obilježio Međunarodni dan volontera.

Međunarodni dan volontera koji se obilježava svake godine 5. decembra, prilika je za naglašavanje značaja volontiranja i volonterskog doprinosa u razvoju društva i zajednice, kao i u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

U 2023. godini Međunarodni dan volontera obilježava se posebnim prepoznavanjem kolektivnih akcija i pod sloganom “Kad bi svi učestvovali…” Kad bi svi učestvovali i volontirali, svijet bi bio bolje mjesto. Zamislite da više od osam milijardi ljudi na planeti volontira. Volontiranje je ogroman obnovljivi resurs za rješavanje društvenih, ekonomskih i ekoloških problema širom svijeta. Kako se svijet iz godine u godinu suočava s sve većim izazovima, volonteri su često tihi junaci, ključni za stvaranje empatične, solidarne, zdrave i uspješne zajednice.

„Kad bi svi učestvovali… u Institutu“ akcija je kojoj se tokom 5 dana pridružilo preko 30 uposlenika i uposlenica Instituta za razvoj mladih KULT koji su, stavljajući svoje vrijeme, resurse, znanja i iskustva, ove godine oborili rekord i u jednoj akciji donirali preko 120 sati zajednici upravo volontirajući u organizacijama i institucijama koje brinu o osobama u stanju potrebe. Od pripreme i podjele obroka u humanitarnoj organizaciji Merhamet, radno-okupacionih terapija u domovima koji brinu o osobama treće životne dobi: Domu Vitalis, Domovima Sentivo i Centru za zdravo starenje Ilidža, pravljenja novogodišnjih dekoracija i božićnih kolačića, mnogo je sreće i zahvalnosti ispunilo naše prostorije.

Svjesni važnosti volontiranja, naši uposlenici ističu da su doživjeli različite emocije i da ih iskustva tokom volontiranja potiču na razmišljanje i zahvalnost. Sedmica korporativnog volontiranja postala je prilika da naš tim pokaže odgovornost prema zajednici i obavezu da se svakodnevno trudimo biti bolji.

Osmijesi na licima onih kojima smo pružili podršku, sreća koju smo dijelili s njima – sve su to razlozi zbog kojih Institut planira nastaviti raditi na promociji i unapređenju volontiranja. Neki mali koraci naših uposlenika čine velike promjene za bolje društvo, potvrđujući da malo truda može značiti mnogo.

Korporativno volontiranje, kojem je Institut godinama posvećen, vrsta je društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju uposlenici, a, s druge strane, odobrava, potiče i finansijski podržava menadžment. Za vrijeme korporativnog volontiranja uposlene osobe provode svoj redovan radni dan volontirajući i obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci te dane tretiraju kao redovne radne dane, ne umanjujući naknadu ili slobodan dan uposlenicima koji su volontirali.

Album fotografija možete pronaći na OVOM linku.

Izvor: mladi.org