Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Kakanjske mjesne zajednice žele javnu raspravu

Četiri mjesne zajednice u sastavu Općine Kakanj Bilješevo, Podgora, Modrinje i Donji Kakanj obratile su se zvaničnim dopisom općinskoj Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline.

Podsjetimo, danas se održava interna rasprava vezana za davanje saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane “Bilješevo”.

Predsjednici četiri mjesne zajednice u Kaknju napustili internu raspravu. Zahtijevaju održavanje javne rasprave, zborove građana i sjednica savjeta mjesnih zajednica kako bi građani dobili priliku da se izjasne o izgradnji mHE “Bilješevo”.

Uputili su svoje zahtjeve:

  • Dostavljanje Studije izvodljivosti za mHE “Bilješevo” zvaničnim putem;
  •  Organizovanje šire JAVNE rasprave, na kojoj će mještani i zainteresovana javnost iznijeti stavove i mišljenja o (ne)realizaciji ovog projekta;
  • Uključivanje nezavisnih stručnjaka, pored predstavnika investitora i
  • Puno poštivanje odredbi Aarhuske konvencije, koja omogućava učešće javnosti u ranoj fazi.

“Ovakvi projekti suprotni su i Zaključku Predstavničkog doma FBiH kao i Zakonu o el. energiji FBiH koji je u prvom citanju usvojen od strane oba doma Parlamenta FBiH, a koji predviđaju faktičku zabranu daljnje gradnje mHE”, upozoravaju aktivisti.

(AbrašMEDIA)

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]