Ključna uloga religijskih zajednica u lokalnom razvoju i filantropiji u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu su se okupili predstavnici religijskih zajednica u BiH kako bi diskutirali ulogu svojih zajednica u lokalnom razvoju i filantropiji.

Konstatirano je da religijske zajednice prikupljaju značajne donacije i pomoć koju dalje distribuiraju osobama u potrebi i marginaliziranim skupinama.

Pomoć daju svi članovi_ce religijskih zajednica, kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Pored humanitarne pomoći, religijske zajednice daju stipendije mladima, te rade na očuvaju kulturno-historijske baštine u BiH.

Religijske zajednice imaju direktne uvide o potrebama na terenu kroz prisustvo na lokalnom nivou širom BiH, te time su u mogućnosti da pomoć pruže u momentu gdje i kada je najpotrebnija.

Religijsko djelovanje u BiH usko je povezano sa općim kulturnim vrijednostima dobročinstva koji kreira jak sistem neformalne društvene potpore.

I pored činjenice da vjerske norme i vrijednosti nisu u skladu sa samopromocijom dobročinstva, učesnici_ce su konstatirali da je neophodno raditi na povećanju transparentnosti filantropskih akcija religijskih zajednica općenito prema društvu, ne samo unutar svojih struktura.

Ujedno, važno je promovirati priče dobročinstva iz lokalnih zajednica kako bi se razvijala svijest o pozitivnom uticaju filantropije na blagostanje i pravdu u društvu.

Predloženo je da religijske zajednice razvijaju i nove oblike saradnje i komunikacije kako bi se kreirala sinergija između filantropskih akcija svih religijskih zajednica, te povećao njihov opći društveni uticaj.

Okupljanje religijskih zajednica inicirala je Mreža za izgradnju mira u okviru dugogodišnjeg projekta Snaga lokalnog koji ima za cilj revitalizaciju lokalnih zajednica i razvoj multisektorske saradnje između svih društvenih aktera. 

Snaga Lokalnog je petogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).