Ključeve novih stanova dobila 33 bivša korisnika alternativnih smještaja

Danas je ministrica za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, zajedno s federalnim ministrom Edinom Ramiće i načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom, svečano uručila ključeve novim stanarima stambenog objekta koji je rekonstruisan u naselju Hrasnica, u općini Ilidža.

Na ovaj način osigurana su stambena rješenja po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja za 33 porodice, koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima na području Kantona Sarajevo. “

Ova zgrada je posljednji kolektivni centar u kojem su bila smještena raseljena lica i izbjeglice koji je služio kao njihov prihvatni centar. Taj centar smo zatvorili još prošle godine, što smatram jednim od uspjeha Vlade u aktulenom sazivu. Danas je ovo zgrada sa stambenim jedinicama koje odgovaraju najvišim standardima. Tu će biti smještene 33 porodice koje imaju status raseljenih lica i lica u stanju socijalne potrebe”, istakla je ministrica Prvulović.

Dodala je da je za kantonalno ministarstvo posebno značajno što su u ovoj zgradi obezbijedili dva namjenska stana. Jedan stan je obezbijedjen za osobe sa invaliditetom u okviru procesa deinstitucionalizacije, čime je stvorena prilika za njihovo stanovanje u zajednici.

“Drugi stan smo stavili na raspolaganje Fondaciji lokalne demokratije koja vodi našu Sigurnu kuću i taj stan će značiti dodatnu podršku žrtvama nasilja u porodici do njihovog konačnog osamostaljenja”, poručila je ministrica Prvulović.

Porodica Miralema Salčina je jedna od novih stanara ove obnovljene zgrade, a Miralem nije krio sreću i zbog sebe, ali i ostalih stanara koji su dočekali ovaj dan:

“Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u ovom projektu, a naročito ministrici Prvulović, Edinu Durakoviću i svim uposlenicima ministarstva. Devet godina sam se selio, imao različite smještaje, a zahvalio bi se i svim ljudima koji su nam sve ove godine pomagali”, sa uzbuđenjem govori Salčin.

Objekt je rekonstruisan u okviru realizacije Projekta CEB II „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ i on je prvi koji je završen na području Kantona Sarajevo. Kroz projekt CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76% njih na području Federacije Bosne i Hercegovine.

“Zajedno smo ovdje da svjedočimo svečanom činu useljenja u zgradu koja je izgrađena zajedničkom saradnjom i naporima lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti, uz koordinaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Do kraja godine nadamo se da ćemo useliti i korisnike u Velikoj Kladuši, Bihaću, Kalesiji, Čeliću, Bosanskoj Krupi. Nadam se da ćemo i narednom periodu i s načelnikom Općine Ilidža i predstavnicima KS biti u prilici da podržimo i druge projekte koji se tiču raseljenih lica i onih koji su stanju socijalne potrebe”, poručio je federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Čestitke svim učesnicima na dobrom i kvalitetnom projektu uputio je i načenik općine Ilidža Nermin Muzur. On je podsjetio da je obnovljena zgrada bila jedna od najdevastiranijih i najneuglednijih zgrada MZ Hrasnica II, a sada je dobila novi, moderni i funkcionlani izgled.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.640.320 KM.

foto_hrasnica_naslov_prva.jpg
foto_hrasnica_9.jpg
foto_hrasnica_nslov.jpg
foto_hrasnica_1.jpg
foto_hrasnica_6.jpg
foto_hrasnica_7.jpg

Izvor: vlada.ks.gov.ba