Jeste li poduzetnik ili tehnološki talenat? Evo zašto je ViennaUP festival za vas

Ispod sjaja glamura i veličanstvene arhitekture, krije se drugačija strana Beča. Na ViennaUP festivalu poduzetništva i inovacija koji će se održati u junu, upoznajte poslovno lice Beča, povežite se s lokalnim ekosistemom i otkrijte kakve sve prilike vas čekaju u ovom gradu.

“ViennaUP privlači vrhunske talente, inovatore, osnivače startupa,, kompanije i investitore iz cijelog svijeta”, poručuje Gabriele Tatzberger, Head of the Startup Services u Vienna Business Agency, koja je organizator festivala.

Sve na jednom mjestu za start-upe i talente

ViennaUP će u periodu od 3. do 9. juna gostiti preko 10.000 inovatora i poduzetnika u Beču, koji će privući “lovce na talente” iz cijelog lokalnog start-up ekosistema.

Kreiran od strane start-up zajednice, festival je osmišljen i organiziran uz podršku Vienna Business Agency sa tematskim fokusom i ciljevima. Poslovne sesije će se održavati širom Beča, što će biti idealna prilika da posjetitelji istraže grad dok ostvaruju poslovne kontakte i upoznaju ljude.

Među najvažnijim događajima za profesionalce je Tech Jobs Fair koji će se održati 6. juna, a koji će okupiti više od 2.000 učesnika iz polja tehnologije i digitalizacije. Također, vraća se i popularni Connect Day, kao najveći matchmaking događaj festivala. Tu su i Impact Days, za one kojima je ovo predmet interesovanja, kao i brojne druge sesije – od hackathona do pitching sesija, networking događaja, konferencija i drugih zanimljivih događaja koje će ponuditi ViennaUP.

Zašto inovatori vole Beč

Beč je jedno od glavnih start-up središta u Evropi. Njegov vibrantan i brzo rastući ekosistem svjesno podržava male biznise i njihove osnivače. Start-upi su popraćeni finansiranjem, konsultacijama i drugim oblicima pomoći od strane brojnih gradskih, regionalnih ili federalnih tijela, kao i evropskih programa.

Kao peti najveći grad u Evropskoj uniji i sa dva miliona stanovnika, Beč se može pohvaliti BDP-om koji je jednak onom od Hrvatske i Slovenije zajedno. Posljedično, potražnja za kvalificiranom radnom snagom u Beču je visoka, svake godine pokrene se oko 10.000 novih biznisa, dok trećinu njih osnivaju međunarodni inovativci.

Najbrže rastući izvozni sektor u Austriji je digitalna industrija, a prihodi od nje su četiri puta veći nego u turističkoj industriji – 25 milijardi eura godišnje. Drugim riječima, tehnološki radnici su vrlo dobrodošli.

Veliki poslodavci su i u svijetu bioloških nauka sa 41.000 zaposlenih u 600 organizacija, generišući 13,3 milijarde eura godišnje. Sektor istraživanja i razvoja također cvjeta, s 51.000 zaposlenih samo u polju istraživanja i razvoja.

Iznad svega, kvalitet života je najveća međunarodna privlačnost Beča. Kirije, javni prevoz, briga o djeci, zdravstvena zaštita i druge javne usluge ostaju pristupačne u poređenju s drugim evropskim prijestolnicama, a oko 50% grada je pokriveno zelenim površinama. Nije iznenađenje, dakle, da je Beč četiri puta proglašen “Najboljim gradom za život” od strane magazina The Economist, dok je 12 puta zaredombio na prvom mjesto u “Quality of Living” rangiranju.

Dobijte podršku i poslujte u Beču

Pokrenut od strane Bečke poslovne agencije i podržan od strane Vienna Bussines Agency, ViennaUP je ključna prilika za međunarodne osnivače startu-pa, talente i investitore da se upoznaju s poslovnim ekosistemom, uspostave sjajne kontakte i naprave prve korake ka poslovanju u prijestolnici Austrije.

Za one koji žele osnovati firmu u Beču, Vienna Bussines Agency nudi besplatne konsultacije za kompanije iz različitih sektora, pomažući biznisima da pronađu komercijalne, kancelarijske i proizvodne prostore i pružajući podršku za imigraciju putem Business Immigration Officea, kao i podršku za međunarodne osobe u gradu preko Expat Centera.

Na nacionalnom nivou, Austrian Business Agency (ABA) je odlična kontakt tačka za pojedince i kompanije koje razmatraju osnivanje biznisa u Austriji, kao i za one koji žele raditi u Austriji te kompanije koje traže kvalificirane profesionalce. Njihov tim “Work in Austria” nudi niz usluga, poput novog Talent Huba koji povezuje međunarodne kvalifikovane radnike s radnim mjestima u austrijskim kompanijama.

Na njihovoj web stranici pronaći ćete odgovore na važna pitanja o radu, boravku i životu u Austriji, spajanju porodice, zapošljavanju ljudi iz inozemstva i još mnogo toga.

Da biste ušli u svijet Vienna Bussines Agency, Austrian Business Agency i drugih vrijednih kontakata austrijskog poslovnog ekosistema, pridružite se ViennaUP eventu već danas. Posjetite www.viennaup.com, odaberete svoje omiljene događaje i nabavite ulaznice na vrijeme.

Izvor: klix.ba