Izložba “Šta smo započele, vi završite” – 80 godina od osnutka AFŽ-a: Prava smo stekle puškom i teškom mukom

Foto: Crvena / Izložba “Šta smo započele, vi završite…AFŽ-1942”

Sva prava koja danas imaju žene u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, zasluga je Antifašističkog fronta žena osnovanog 6. 12. 1942. u jeku Drugog svjetskog rata u Bosanskom Petrovcu.

„Šta smo započele, vi završite…AFŽ 1942“, velika i važna izložba o Antifašističkom frontu žena Jugoslavije, otvorena koncem 2022. godine u Bosanskom Petrovcu u povodu osamdesete godišnjice osnivanja AFŽ-a, u bh. javnosti prošla manje – više nezapaženo.

Razloga je bezbroj: dnevna politika, svjetsko nogometno prvenstvo, formiranje vlasti u BiH, snijeg na planinama. Sve je bilo važnije i zanimljivije. Žene, njihova povijest i borba, nisu važne. 

“Šta smo započele, vi završite AFŽ 1942” 

Centar za kulturu i umjetnost Crvena producirao je izložbu „Šta smo započele, vi završite…AFŽ 1942“ u Bosanskom Petrovcu i poklonio je tamošnjem Centru za kulturu, pa se time vratio historijski dug.

Upravo je u Bosanskom Petrovcu, osnovan Antifašistički front žena Jugoslavije, 6. 12. 1942. godine u jeku žestokog rata kada je nova država tek trebala nastati.

AFŽ osnovan u Bosanskom Petrovcu u jeku Drugog svjetskog rata, organizacija brojala oko 2 milijuna članica 

U Bosanski Petrovac tada je došlo 166 žena da bi na djeliću slobodnog teritorija osnovalo AFŽ. U front su se ujedinile žene kako bi izgradile novi svijet i novo društvo, i to na temeljima zajedničke borbe protiv nacističkih i fašističkih okupatora, a kasnije će to prerasti u važnu društvu snagu bez čijeg bi rada i država i društvo teško bili stečeni. U jednom trenutku organizacija je brojala oko 2 milijuna članica.

bljesak.info

Izvor: mreza-mira.net