Izložba bh. skulptora Adisa Fejzića “Lil retrospective” otvorena u Sarajevu

U Galeriji Općine Novi Grad krajem aprila otvorena je izložba “Lil retrospective” Adisa Fejzića, jednog od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 10. maja 2024. godine, radnim danima u terminu od 10 do 16 sati, a ulaz je slobodan.

Umjetnik je ovom izložbom predstavio svoj dvadesetogodišnjii rad kroz različite tehnike, materijale i motive. Izložbu čine skulpture rađene u kamenu, bronzi, ali i skulpture koje su predstavljene kroz jedan vid grafike, digitalne slike, grafički dizajn i kaligrafiju.

Izloženi su radovi koji predstavljaju portrete historijskih ličnosti, radovi koji su nastavak, odnosno dio tradicije stećaka, bosanski pejzaži i kaligrafski spisi bosančicom, kao i portreti mitoloških ličnosti.

Prilikom otvaranja izložbe, autor je kazao da ova izložba prikazuje Bosnu i Hercegovinu iz njegove perspektive i da želi ukazati na univerzalnost i ljudskost, kao i na bh. kulturna obilježja.

Riječ je o jednom ‘bosanstvu’ predstavljenom na moj način. Kroz svoj rad, kroz bosanske teme, vidim i pokušavam predstaviti jednu univerzalnost i jednu ljudskost koja može funkcionisati mimo našeg konteksta, ali naravno da sam fokusiran i na sva naša kulturološka obilježja, što je samo po sebi jedan čudan profil, gdje smo mi ovdje kao jedno, ali s druge strane smo obojeni različitim kulturnim uticajem. Kroz različite historijske slojeve se fokusiramo na neki dio našeg korijena pa se čini da smo mnogo različiti, a radi se zapravo o jednom istom biću, čak i u kulturnom smislu“, izjavio je Fejzić.

Dodao je da je veoma sretan što Galerija u Općini Novi Grad tokom cijele godine ima izložbe te da bi volio da i druge općine slijede isti primjer, jer se na ovaj način pomaže umjetnicima, što je za njih veoma vrijedno i značajno.

To što vi ovdje imate Galeriju i jedan vrlo živ galerijski prostor, sa čitavim nizom izložbi i umjetnika, je za svaku pohvalu i nadam se da ćete nastaviti ovako te da će možda još neka općina slijediti vaš primjer. Mi živimo u svijetu koji je vrlo loš, surov, neizvjestan i vrlo je značajno i lijepo da Općina na ovaj način pomogne umjetnicima, čak i nama koji nismo direktno vezani za ovu općinu, a posebno što saradnja s Općinom Novi Grad podrazumijeva i materijalnu pomoć umjetnicima za samu postavku“, rekao je Fejzić.

Izložba “Lil retrospective” predstavlja jednu priču kroz dva aspekta. Prvi, i možda manje vidljiv, aspekt je sam umjetnik kao ličnost, a drugi je Bosna i Hercegovina i njen identitet koji prožima svaki rad. Umjetnik kroz svoje radove prikazuje multikulturalnost, multietičnost i povezanost svih ljudi u BiH, bez obzira na to kojoj konfesiji ili narodu pripadaju.

Izvor: urbanmagazin.ba