Izlagači iz 30-ak zemalja predstavit će se na Sajmu gospodarstva u Mostaru

Privredna manifestacija počinje 2. maja i trajat će do 6. maja

Sve je spremno za još jedno izdanje Sajma gospodarstva Mostar. Prestižna privredna manifestacija u Hercegovini ove godine će imati 24. izdanje, a počet će u utorak, 2. maja. Dan ranije, prema tradiciji, planirani su susreti političkih zvaničnika. Osim velikog broja izlagača, Sajam će i ove godine krasiti poslovni forumi i bogat konferencijski program, a zemlja partner ovog puta je Izrael, javlja Anadolija.

“Izrael je ponosan na partnerstvo sa Sajmom gospodarstva. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja, vanjskotrgovinska razmjena Izraela i BiH je u stalnom porastu. Izvoz iz BiH u Izrael porastao je sa nešto više od milion dolara tokom devedesetih godina, na preko 20 miliona u 2021. godini. Izvoz iz Izraela u BiH, koji praktično i nije postojao, prije dvije godine je iznosio 7,5 milijuna dolara. Taj rast je mali dio velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku saradnju naših zemalja. Potencijal koji zastupa i promovira Gospodarska komora Izraela i predsjednik Amir Gross Kabiri je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti Ministarstva vanjskih poslova Izraela u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu na ovogodišnjem Sajmu“, naglasio je savjetnik u Ambasadi Izraela u BiH Ernest Grin.

Izraelski paviljon će predstaviti neke od najinovativnijih i najsavremenijih kompanija, uključujući visokopozicioniranu kompaniju Aerospace Industries. Najavljen je i dolazak kompanije specijalizirane za cyber sigurnost i biomedicinu, kao i kompanije za napredne tehnologije i elektroniku uključujući senzore i komunikacijske sisteme.

Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić je naglasio da su u ovoj instituciji ponosni što su za partnera dobili Izrael.

“Robna razmjena Izraela i BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Možemo puno bolje i nadam se da ćemo nakon Sajma imati platformu i predispozicije za kvalitetnu saradnju. Već dva mjeseca smo u intenzivnom kontaktu i potpisat ćemo okvirni sporazum o saradnji“, najavio je Šantić.

Druge značajne informacije o Sajmu novinarima je iznijela direktorica Dalfina Bošnjak.

“Raspolažemo sa 30.000 kvadratnih metara prostora, gdje možemo imati oko 750 do 800 izlagača iz oko trideset zemalja. Akreditirano je preko 300 medijskih kuća i novinskih agencija“, najavila je Bošnjak.

Sajam gospodarstva će trajati do 6. maja.

Izvor: aa.com.tr