Izabrani najljepši mali gradovi na svijetu, među njima i jedan iz BiH

Od Japana, preko Kine, Evrope pa sve do Sjedinjenih Američkih Država, ovo su najljepši mali gradovi na svijetu prema izboru Putnog Kofera koje morate posjetiti u 2023. godini.

 Na listi su, između ostalih: Krumlov (Češka), Hallstatt (Austrija), Colmar (Francuska), Paraty (Brazil), Rothenburg ob der Tauber (Njemačka), Bonifaco (Francuska), Marsaxlokk (Malta), Shirakawa (Japan), Pietrapertosa (Italija) i Jajce iz Bosne i Hercegovine.

“Jajce je jedno od najzanimljivijih, ali i najpodcjenjenijih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini. Grad ima dugu i zanimljivu historiju koju možete vidjeti (i osjetiti) u brojnim znamenitostima. Cijelo njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživjelo u srednjem vijeku kada je Jajce bilo prijestolnica nezavisnog Bosanskog kraljevstva.

Uživajte u prekrasnim prizorima vodopada rijeke Plive u centru grada, posjetite Hram boga Mitrasa, popnite se u Stari grad Jajce i razgledajte katakombe, počastite se tradicionalnim bosanskim jelima kao što su pita ispod sača, jajačka prevrta, bosanski lonac…, navodi Putni kofer.

Jajce

FOTO: Screenshot: Jajce

Izvor: radiosarajevo.ba