Izabrane najljepše fotografije kraških polja (FOTO)

U okviru trećeg po redu foto konkursa čiji je cilj da promoviše jedinstvene ljepote kraških polja Bosne i Hercegovine, izabrane su najbolje fotografije u dvije kategorije: Kraška polja i ljudi i Samonikle biljke i gljive kraških polja, a najuspješniji fotografi su osvojili i vrijedne novčane nagrade.

Pozivu za učestvovanje se odazvalo 27 domaćih i inostranih autora s 170 fotografija, nastalih na 18 kraških polja. Njihov zadatak je bilo pokazati ljude koji žive i rade na kraškim poljima, kao i ljepotu biljnog svijeta kraških polja.

Sve nagrađene fotografije biće predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inostranstvu tokom 2024-2025 godine.

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, petočlani žiri u sljedećem sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina), EuroNatur (Njemačka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina).

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama među kojima posebno mjesto pripada kraškim poljima.

Na foto konkurs se tokom protekle tri godine dospjelo više od 400 fotografija, a prijavilo se 50 učesnika, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Foto konkurs je realizovan u okviru projekta Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini koji partnerski realizuju Ornitološko društvo Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a finansijski podržava inicijativa DIMFE (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

U nastavku pogledajte nagrađene fotografije.

Izvor: ba.ekapija.com