Isplaćen 1,1 milion KM privrednicima u Sarajevu koji su pogođeni blokadom rada

Iznos od 1,1 milion KM uplaćen je privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo za finansiranje dijela plaće radnicima. Nalogom je obuhvaćeno 7.000 radnika. Ministarstvo privrede KS je nakon 4.950 obrađenih zahtijeva pozitivan odgovor dalo za 1.584 privredna subjekta.

Vlada KS najavila 17 mjera koje će biti provedene s ciljem rješavanja ekonomskih problema izazvanih pandemijom koronavirusa i uspostavila fond za pomoć privrednim subjektima od ukupno 4 miliona i 535 hiljada maraka.

Udruženje poslodavaca KS predlože Vladi KS da sve firme koje su imale pad prihoda veći od 20 posto zbog pandemije koronavirusa dobiju podršku Vlade KS, a ne samo one kojima je zabranjen rad.

Više od pet hiljada ljudi prijavilo se na Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo od 18. marta do danas. Na evidenciji Službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba dosegnuo je 63.000, dok je samo 26 dana ranije bez posla bilo 58.000 ljudi. Ovim tempom Kanton se približava negativnom rekordu nezaposlenosti iz 2012. godine, kada je broj nezaposlenih bio 70.000.

Više na: http://upfbih.ba/vijesti

Related Posts

Proslavljen Međunarodni dan volontera

Odlična atmosfera i energija uz bezvremenske hitove i autorske pjesme karizmatičnog Amela Ćurića sinoć u St. James Irish Pubu povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Svirku i druženje je u znak zahvalnosti svojim volonterkama i volonterima organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Svim volonterkama i volonterima tim Fondacije tuzlanske […]

[OMLADINSKA BANKA] Prijavi se za članstvo u Odboru Omladinske banke i unaprijedi svoju zajednicu!

U okviru programa Omladinske banke objavljen je poziv za nove članove i članice Odbora. Prije nego što počneš sa popunjavam prijave, moraš se ulogovati. Ukoliko još uvijek nisi, registruj se u loncu i zatim klikni na PRIJAVI SE OVDJE.  Na poziv se mogu prijaviti mladi od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima[…]