Intervju s Oljom Cvitanovićem: Ovladavanje SaaS prodajom

Dana 5. juna 2024. godine, u Mozaik startup studiju  održat će se besplatna radionica pod nazivom “Ovladavanje SaaS prodajnom metodologijom.” Ova radionica, organizirana od strane Rolify i OCC Consulting, ima za cilj da pruži praktične alate i znanja potrebna za bolje razumijevanje poslovnog modela i unapređenje prodajnih strategija u SaaS (Software as a Service) industriji.

Voditelj radionice, Olja Cvitanović, vlasnik i CEO OCC Consulting, će provesti sudionike kroz sve aspekte Bow Tie modela, te kroz praktične primjere, grupne aktivnosti i dinamične diskusije, omogućiti sudionicima da odmah primijene naučeno u svom poslovanju.

Uoči ove radionice, razgovarali smo s Oljom Cvitanovićem o ključnim aspektima SaaS industrije, važnosti Bow Tie modela i vještinama koje će biti presudne za poslove budućnosti. Donosimo ti intervju u kojem Olja dijeli svoje uvide i savjete za mlade profesionalce koji žele uspjeti u ovom dinamičnom sektoru.

  1. Kako SaaS model transformira tradicionalne poslovne prakse i koje nove vještine su najvažnije za uspjeh u ovoj industriji?

Za razliku od većine tradicionalnih poslovnih modela, SaaS se bazira isključivo na modelu ponavljajućih prihoda (recurring revenue model). To zahtijeva mnogo veći nivo angažmana sa korisnicima, veći fokus na njihovu povratnu informaciju i, u načelu, alociranje značajnog broja radne snage koja se bavi isključivo klijentima i njihovim potrebama. Tradicionalni modeli često se oslanjaju na jednokratne prodaje i sporadične interakcije s klijentima, dok SaaS zahtijeva kontinuiranu brigu i podršku kako bi se osigurala dugoročna lojalnost korisnika.

Uspjeh u SaaS industriji zahtijeva razvoj nekoliko ključnih vještina. Prva je sposobnost aktivnog slušanja i analize povratnih informacija korisnika, kako bi se proizvod mogao neprestano prilagođavati i poboljšavati. Druga važna vještina je sposobnost izgradnje i održavanja snažnih odnosa s klijentima kroz vrhunsku korisničku podršku. Također, neophodne su vještine analize podataka kako bi se razumjeli obrasci korištenja i predvidjeli budući trendovi. Sposobnost brzog prilagođavanja promjenama na tržištu i implementacija inovativnih rješenja također su ključne za uspjeh u ovoj industriji.

  1. Možeš li nam objasniti važnost Bow Tie modela u SaaS prodaji i kako pomaže profesionalcima da razviju vještine potrebne za prepoznavanje i upravljanje rizicima?

Bow Tie model se pokazao kao najuspješnija SaaS revenue generating metodologija zato što besprijekorno integrira sve aktivnosti u jednu cjelinu, od marketinga, prodaje, pa do customer success managementa (CSM), i vodi klijenta kroz čitav prodajni lijevak (funnel) od faze prospekta do faze cross-sales-a. Ovaj model omogućava profesionalcima da na strukturiran način upravljaju svim aspektima odnosa s klijentima, što rezultira povećanjem zadovoljstva i lojalnosti korisnika.

Što se tiče upravljanja rizicima, Bow Tie model omogućava vrlo efektivno kontrolisanje churn rate-a (stope otkazivanja), mapiranje potencijalnih uskih grla i projekciju ukupnog prometa kroz mjesečne i godišnje ponavljajuće prihode (MRR i ARR). Na ovaj način, profesionalci u SaaS industriji mogu razviti vještine identifikacije i mitigacije rizika, što je ključno za održavanje stabilnosti i rasta kompanije.

  1. Koje su ključne vještine za budućnost u SaaS industriji, i kako se mladi profesionalci mogu najbolje pripremiti za ove izazove?

Ako pričamo o komercijalnoj strani SaaS-a (ne o inženjerskoj i developerskoj), najbitnija vještina jest biti u stanju maksimalno prepoznati klijentove potrebe. Uspješnost vašeg SaaS-a ne zavisi od toga koliko tehnički besprijekoran proizvod imate, već od toga koliko svojim korisnicima olakšavate život.

Ključne vještine uključuju duboko razumijevanje klijentovih problema i sposobnost pružanja rješenja koja direktno adresiraju te probleme. Također, važno je razviti vještine komunikacije, jer je neophodno jasno prenijeti vrijednost vašeg proizvoda korisnicima. Analitičke vještine su također ključne, jer omogućavaju praćenje performansi i donošenje informiranih odluka. Mlade profesionalce potičem da se neprestano obrazuju i prate najnovije trendove u industriji, da razvijaju međuljudske vještine i da se ne boje eksperimentirati s novim pristupima.

  1. Kako tehnologije kao što su umjetna inteligencija i automatizacija utječu na SaaS industriju, i koje nove poslove i vještine možemo očekivati da će se pojaviti?

Umjetna inteligencija (AI) već sada pronalazi primjenu i omogućava automatizaciju određenih procesa unutar Revenue Operations (RevOps). AI može pomoći u predikciji ponašanja korisnika, personalizaciji korisničkog iskustva i automatizaciji rutinskih zadataka, što omogućava timovima da se fokusiraju na strateške aktivnosti.

AI i automatizacija vjerovatno neće stvoriti potpuno nove poslove, već će transformirati postojeće, olakšavajući svakodnevni rad i povećavajući efektivnost. Novi poslovi mogu uključivati specijaliste za implementaciju AI tehnologija i analitičare koji će tumačiti podatke generisane AI alatima. Važno je da profesionalci u SaaS industriji razvijaju vještine rada s AI alatima i razumijevanje kako ovi alati mogu biti integrirani u postojeće procese kako bi se povećala produktivnost i efikasnost.

  1. Imaš li neku poruku za mlade koji tek započinju svoju karijeru u SaaS industriji i žele biti uspješni u budućnosti?

Ako dobijete priliku da započnete svoju karijeru u SaaS industriji, pokušajte naučiti što više o funkcionisanju cijelog sistema, više od onoga što učite na svojoj poziciji. Budite radoznali, ispitujte kolege, gledajte šta se radi izvan vašeg departmenta i savladajte cijeli eko sistem.

Budite spremni neprestano učiti i prilagođavati se novim tehnologijama i metodologijama. Povezujte se sa stručnjacima u industriji, tražite mentore i učestvujte u relevantnim događanjima i radionicama. Najvažnije, budite strpljivi i uporni. Uspjeh u SaaS industriji dolazi s vremenom i iskustvom, a vaša radoznalost i posvećenost bit će ključni faktori za dugoročni uspjeh.


Ne propusti jedinstvenu priliku da unaprijediš svoje vještine i postaneš uspješniji ili uspješnija u SaaS prodaji. Prijavi se sada preko PRIJAVNE FORME najkasnije do 5. juna do 12 sati i nauči kako da koristiš Bow Tie model za postizanje vrhunskih rezultata te kako prepoznati ključne ljude koji mogu podržati tvoj poslovni rast!

Izvor: rolify.com