Interna umjesto javne rasprave: Pokušaj isključivanja građana i udruženja iz procesa odlučivanja o davanju saglasnosti za izgradnju mHE “Bilješevo”

Općinsko vijeće Kakanj, na 14. sjednici održanoj 31. januara tekuće godine, odlučilo je prolongirati izjašnjavanje/davanje saglasnosti za izgradnju mHE “Bilješevo”, usvojivši i zaključak koji predviđa održavanje šire javne rasprave, na kojoj bi građani, udruženja građana i investitor imali priliku iznijeti stavove po pitanju eventualne realizacije ovog projekta.

Međutim, već 4. februara Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline zakazala je internu raspravu za 10. februar 2022. godine u 11:00 sati.

Podsjetimo, mjesne zajednice ranije su se jasno izjasnile protiv davanja saglasnosti za izgradnju mHE “Bilješevo”.

“Ekskluzivne pozivnice za ovu sjednicu dobili su samo predsjednici triju mjesnih zajednica, predstavnici investitora i vijećnici OV te par lokalnih udruženja (telefonski), što znači da se radi o očitom pokušaju isključivanja građana i udruženja građana iz cjelokupnog procesa odlučivanja o ovom vrlo značajnom pitanju”, upozoravaju ekološki aktivisti.

U zvaničnom izvještaju sa spomenute sjednice, objavljenom na web stranici Općine Kakanj, stoji da je s 27 glasova “ZA” usvojen zaključak o organizovanju interne rasprave, iako tokom održavanja sjednice niti jednom nije spomenut ovaj termin, već su svi akteri govorili isključivo o javnoj raspravi.

Nekoliko udruženja članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH poslati će zahtjeve za prisustvo ovoj internoj raspravi.

(Interna umjesto javne rasprave: Pokušaj isključivanja građana i udruženja iz procesa odlučivanja o davanju saglasnosti za izgradnju mHE “Bilješevo” – AbrašMEDIA (abrasmedia.info))

Related Posts

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023.

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023. (12.8.2022)  PDF dokument Javnog poziva  Obrazac za prijavu programa  Obrazac 1  Obrazac 2  Obrazac 3  Obrazac 4  Obrazac 5  Obrazac 5a  Obrazac 6  Obrazac 7  Obrazac 8  Obrazac 9 Izvor: trebinje.rs.ba

Omladinska banka Zavidovići – IV poziv za mlade 2022

Omladinska banka Zavidovići poziva mlade da pišu mikrobiznise od 05.08. do 05.09.2022. godine do 14 sati.  Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za[…]