Institut za razvoj mladih KULT predstavio projekat Snaga lokalnog za 4 organizacije

Institut za razvoj mladih KULT u okviru projekta Snaga lokalnog razvio je alat za samoprocjenu kapaciteta organizacija kako bi se pružila podrška razvoju lokalnih organizacija. U proteklom periodu predstavnici Instituta održali su sastanke i prezentirali alat u 4 lokalne organizacije. Sastanci su održani sa udruženjima Poduzetnice IN, Mrežom aktivnih zajednica , Udruženjem građana Agora i Udruženjem ASUS.

Predstavnici udruženja govorili su o izazovima sa kojima se suočavaju u radu, a Institut će u narednom periodu raditi na uspostavljanju mehanizama podrške kako bi se savladale prepreke koja udruženja imaju. Također, Institut će nastaviti raditi uvodne sastanke i sa drugim organizacijama, predstavljati im alat za samoprocjenu i raditi na razvoju internih kapaciteta organizacija.

“Prioritetna nam je podrška za administrativno usmjeravanje. Trenutno nemamo pravilnike, adekvatne prostorije niti dovoljno ljudstva. Vjerujem da jačanjem kapaciteta organizacije otvaramo mogućnost apliciranja za značajnije projekte”, izjavio je Tarik Fatić, predsjednik udruženja ASUS.

Spomenuta Udruženja aktivno rade već nekoliko godina i iza sebe imaju niz uspješnih projekata koje su provodili kako u svojim tako i u drugim lokalnim zajednicama. Uz sve uspjehe koje su do sada ostvarili svjesni su da postoji mogućnost za daljni napredak i razvoj udruženja. Na tom putu im se nalaze različiti izazovi poput nedovoljno izgrađenih kapaciteta te su prepoznali projekat Snaga lokalnog kao odličnu priliku za jačanje vlastitih kapaciteta. Osim toga, naveli su i druge izazove kao što su nedostatak znanja u procesu apliciranja za projekte, u vođenju projekata, kreiranja i provođenja planova za monitoring, evaluaciju i učenje, kvalitetnih pravilnika i nedostatak prostorija.

Related Posts

Od odlaganja do nula otpada uz podršku Evropske unije

Niska svijest o koristima i značaju sprječavanja nastanka otpada, njegove ponovne upotrebe i recikliranja u kombinaciji sa neadekvatnim politikama i nedostatkom ulaganja u infrastrukturu za odvojeno prikupljanje i tretman otpada, dovela je do toga da Srbija i Bosna i Hercegovina odlažu 95% nastalog otpada i tako bespovratno gube vrijedne resurse, istovremeno stvarajući pritisak na zajednicu, ekonomiju i[…]