Inicijativa kojom se traži ukidanje PDV-a na doniranu hranu pred Zastupničkim domom PSBiH

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je zastupničku inicijativu o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje se odnose na ukidanje PDV-a na doniranu hranu, što znači da je napravljen još jedan korak ka omogućavanju većeg doniranja hrane.

Članovi  i članice Komisije – Dženan Đonlagić, Jakov Galić, Dragan Bogdanić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Mirjana Marinković-Lepić, Nada Mladina i Mira Pekić, na čelu sa predsjedavajućim Predragom Kožulom, jednoglasno su usvojili navedenu inicijativu, nakon čega su je proslijedili Zastupničkom domu na razmatranje.

Inicijativu za ukidanje PDV-a na doniranu hranu je pokrenula Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, u okviru programa Pravni okvir za filantropiju koji finansira  USAID. U okviru inicijative rađena su višemjesečna istraživanja o stanju na terenu, brojne konsultacije sa kompanijama kao donatorima hrane, kao i udruženjima i javnim kuhinjama, kao posrednicima u doniranju, koji osiguravaju da ta hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija.

Tokom kampanje “Niko gladan. Niko sam” dobili su podršku i Uprave za indirektno oporezivanje BiH te prezentirali nalaze javnosti. Upućen je i dopis sa ovom inicijativom svim predstavnicima i predstavnicama vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, od kojih su tražili podršku u cilju da se donacije hrane oslobode plaćanja PDV-a.

S obzirom na to da je zastupnička inicijativa, koja se našla pred Komisijom za finansije i budžet, rezultat višemjesečnih analiza i istraživanja, iz Fondacije Mozaik ističu da su jako zadovoljni što je prepoznat značaj ukidanja PDV-a na doniranu hranu koja upućuje i na potrebu da se uspostavi transparentan i efikasan lanac doniranja.

„Zahvalni smo zastupnicima koji su reagovali na naše pismo i poziv za podršku kroz kampanju “Niko gladan. Niko sam.”, kao i Komisiji koja je ovu inicijativu jednoglasno usvojila i poslala dalje na Zastupnički dom. Nadamo se da će i oni prepoznati značaj ukidanja plaćanja PDV-a na doniranu hranu jer bi se time pomoglo velikom broju građana i građanki koji zavise od donacija i pomoći dobrih ljudi. Nadam se da ćemo u što skorijem roku uspjeti da riješimo ovaj gorući problem u državi“, kazao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik ističući da Fondacija Mozaik stoji na raspolaganju svima da se sastanu i predstave im nalaze do kojih su došli kao i viziju rješenja.”

“Cilj kampanje “Niko gladan. Niko sam.” jeste ukazati na činjenicu da se ogromna količina hrane koja je sigurna za upotrebu u našoj zemlji uništi, te pronaći rješenje da dođe do onih kojima je najpotrebnija.”, dodao je Puljić.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, riječ je o 400.000 tona hrane na godišnjem nivou, od čega trećinu čini hrana koja je pred istekom roka trajanja ili čija je ambalaža oštećena. Procijenjena vrijednost uništene hrane samo u 2020. godini iznosila je 126,6 miliona KM.

Stoga su ovakve inicijative i zahtjevi da vlast riješi ovo pitanje od izuzetne važnosti, kako za državu BiH, tako i za sve građane i građanke koji zavise od pomoći u hrani.

Za više informacija obratite se na 063 795 795 – Alma Mušić.

Izvor: mreza-mira.net