Idealan za porodične posjete: Čarobni Vodopad Bliha u bojama proljeća

Fotograf Boris Trogrančić fotografisao je čarobne prizore u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine. Tačnije na fascinantnoj lokaciji vodopada na rijeci Bliha, kod Sanskog Mosta. 

Vodopad Blihe, poznat i kao Blihin skok, nalazi se u okolini Sanskog Mosta. Vodopad je visok impresivnih 56 metara, i geomorfološki je spomenik prirode.

“Prilikom posjete dan je bio oblačan, ali to sigurno nije pokvarilo moj dojam o ovom fantastičnom mjestu. Prilaz ovoj lokaciji je odličan, sa vrlo dobro organizovanim mjestom za parking.  Uređena je staza do samog vodopada. Ulaz se plaća 3 KM. Do vodopada treba hodati desetak minuta pješke, uređenom stazom, osiguranom drvenom konstrukcijom. Prilaz je idealan za porodične posjete”, kazao nam je Boris.

bilha

Naglašava da je vodopad najbolje posjetiti u proljeće, zbog veće količine vode. Ipak dodaje da se sa ovako atraktivnim prirodnim blagom, ne može se pogriješiti ni u jedno godišnje doba.

“Sanski Most se nalazi petnaestak kilometara od vodopada. Zanimljivo je da ovako mala rijeka sa dužinom od svega 24 kilometra može napraviti ovako bogat i očaravajući vodopad”, kazao je.

Sa dolaskom ljepšeg vremena planira nastaviti sa obilaskom više i manje poznatih prirodnih ljepota u našoj zemlji.

“Kao fotografa me oduševljava činjenica da imamo izuzetno puno prirodnog i kulturnog blaga, ali nažalost sav taj potencijal nije dovoljno promovisan i iskorišten kao turistički proizvod. Ipak, gdje je lokacija promovisana i prilaz uređen, u većini slučajeva svjedočim krajnjoj nekulturi i bacanju smeća u prirodu. Ponekad je ljepše kad su prirodni biseri manje pristupačni iz tog razloga”, poručio je.

Izvor: akta.ba