I OZRENCI I JEZERČANI ODLUČNI DA STAVE TAČKU NA RUDNA ISTRAŽIVANJA U SVOJIM ZAJEDNICAMA. INVESTITOR, PO SVEMU SUDEĆI, NE ODUSTAJE I PORED NEGODOVANJA STANOVNIŠTVA I LOKALNE VLASTI.

Stanovnici ozrenskih naselja tvrde da se zakulisnim radnjama od strane investitora “Lykos Balkan Metals” i republičkih vlasti, geološka istraživanja na ovom području tajno nastavljaju.

Iako je 31. maja ove godine, pod pritiskom ekologa, građana, i nakon negodovanja lokalnih vlasti, povučena saglasnost Ministarstva energetike i rudarstva RS za geološka istraživanja u opštini Petrovo, stanovnici ozrenskih naselja tvrde da se zakulisnim radnjama od strane investitora, “Lykos Balkan Metals”, čije preduzeće “Medeni brijeg” je prethodno dobilo koncesije i republičkih vlasti, ona tajno nastavljaju.

Ističu da im je sumnjivo što još uvijek od nadležnih nisu dobili povratne, zvanične informacije o primjećenim aktivnostima na području ove opštine, izražavajući sumnje da se radi o geolozima kompanije kojoj je poništena saglasnost za daljna istraživanja.

“Čim su primjećeni, od strane vlasnika posjeda na Ozrenu, pokupe se i udalje, ali je vidljivo da sa sobom odnose uzorke rude, koja će se, ubjeđeni smo, labaratorijski analizirati. Čekamo još odgovore, na upućene zahtjeve za dostavu informacija, od MUP-a i Ministarstva energetike i rudarstva. Ono što nas ponovo alarmira i čini opreznim, te pratimo sve informacije koje se tiču investitora, je da je poslovno-projektnom prezentacijom od 23.11.2022. firma Lykos projekat “Sočkovac” Ozren označila “perspektivnim”, navodeći metale nikl, kobalt, bakar, zlato, srebro, olovo i cink. Navode da projektno područje obuhvaća 67 km kvadratnih, da sadrži dva platoa, Sočkovac i Gostilj, koji čak pripada Doboju i proglašen je zaštićenim od strane Uneskoa”, navode aktivisti za očuvanje Ozrena iz opštine Petrovo.

Istraživanju se protive i u opštini Jezero, gdje “Lykos Balkan Metals”, posredstvom “SNK metali” takođe namjerava vršiti detaljna geološka istraživanja. Iako je Skupština opštine jednoglasno usvoijila akt i proslijedila ga resornom ministarstvu, kojim se traži obustava istraživanja, “SNK metali” nisu tražili odbacivanje odluke SO. Umjesto toga su načelnici opštine Snežani Ružićić uputili zahtjev za saglasnost za izvođenje istraživanja.

Ružičić je taj zahtjev ocijenila iznenađujućim, jer investitor, kako kaže, za istraživanja i u ovoj opštini posjeduje odobrenja nadležnog ministarstva – po jednom do polovine 2023. godine, a po drugom do polovine 2025. godine.

“Ovakav upit kompanije je više nego neosnovan u ovom momentu, posebno jer je zaključak SO još na odlučivanju kod ministra Petra Đokića. Kako opštine nemaju jasno utvrđenu nadležnost u rješavanju ovakvih zahtjeva, a nemamo dovoljno informacija ni stručnog kadra, ne možemo izaći u susret zahtjevu”, izjavila je Ružičić za CAPITAL, precizirajući da je Skuupština opštine resornom ministarstvu proslijedila jednoglasno usvojen zaključak kojim se traži hitna obustava radova geoloških istraživanja i ukidanje rješenja koja se odnose na teritoriju ove opštine, te je sve još uvijek u proceduri odlučivanja i donošenja stava.

S druge strane, iz Lykosa tvrde da imaju nedvosmislenu podršku načelnice Ružičić, pa su na svom zvaničnom sajtu objavili da im je ona tražila postavljanje vitrine u zgradi opštinske uprave, na kojoj bi izložili uzorke, prikupljene u procesu geoloških istraživanja u Opštini Jezero. Te tvrdnje su i dokumentovali postavkom geoloških eksponata i zajedničkihm fotografijama predstavnika kompanije Lykos, načelnice i zaposlenih u opštinskoj upravi, što u komentarima na društvenim mrežama nije dočekano sa simpatijama njenih sugrađana.

Izvor: antikorupcija.info

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]