Hrvati o Blagaju: Jedinstvena destinacija koja nudi spoj povijesti, ljepote i legendi

“Ne samo da je to sigurno, već legenda kaže da ova riječna voda posjeduje čarobne moći koje nam mogu ispuniti želje”, napisali su o rijeci Buni.

Hrvatski portal Miss7.hr u mjesta u regiji koja vrijedi posjetiti uvrstio je i Blagaj kod Mostara. Kako navode, na pola sata od Mostara nalazi se mistično mjesto, ispunjeno drevnom poviješću i legendama. Čarobno mjesto

“Ovo čarobno mjesto je Blagaj, na gotovo nepristupačnom mjestu iznad izvora rijeke Bune, gdje se nalazi Zelena špilja – prapovijesno pećinsko naselje. Također, uz rijeku se nalazi prekrasna, 600 godina stara, sufijska tekija (samostan). Poznata je po zadivljujućoj otomanskoj arhitekturi i mirnom okruženju uz kristalno čistu rijeku”, napisali su.

Kako su istaknuli, Zelena špilja je prapovijesno špiljsko naselje koje je odoljelo zubu vremena.

“Ova špilja, smještena na gotovo nepristupačnom mjestu iznad izvora rijeke Bune, svjedoči o bogatoj povijesti i drevnim civilizacijama koje su nekada živjele na ovim prostorima. Udaljeni položaj špilje daje joj dojam tajanstvenosti i mami posjetitelje da otkriju njezine skrivene tajne te istraže njezine dubine”, napisali su. PROČITAJTE JOŠ FOTO | Blagaj dobio “Male ambasadore” 

Dodali su kako se na lijevoj obali rijeke nalazi se 600 godina star samostan – svjedočanstvo povijesnog bogatstva regije.

“Ovo vjersko mjesto, izvorno korišteno za sufijsku meditaciju i okupljanja, poznato je po svojoj prekrasnoj otomanskoj arhitekturi i mirnom okruženju. Ovo, sada popularno turističko odredište uz strmu liticu, pruža zapanjujući pogled na rijeku i špilju”, naveli su.

Legende i priče 

Podsjetili su na pisanje sarajevskasehara.com, kako postoji priča o ovoj tekiji, koja se prenosi s koljena na koljeno, a veže se uz turskog putopisca Evliju Čelebiju. “Kada je on posjetio tekiju, rekao je da se ona ne bi trebala koristiti u svrhu zarade. Tako je i bilo sve do 1991. godine kada se ulaz u ovu građevinu počeo naplaćivati. Tada su svakodnevno počeli padati dijelovi stijena oko nje, što se do tada rijetko kada događalo”, objavljeno je na portalu Miss7.hr. 

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/turizam/hrvati-o-blagaju-jedinstvena-destinacija-za-izlet-koja-nudi-spoj-povijesti-ljepote-i-legendi/457722