Hadžićki pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje satnih osnova

Pčelari sa teritorije općine Hadžići su do sada po satne osnove, uvijek sa manjim ili većim procentom parafina, išli na Ilidžu ili čak u druge kantone. Mašina koju je donirala nevladina organizacija Muslim Aid Sarajevo u saradnji sa Općinom Hadžići instalirana je u Hadžićima u prostorijama Udruženja pčelara “Košćan”, pa je proizvodnja kvalitetnih satnih osnova konačno lokalizovana na dobrobit svih.

Satne osnove se u pčelarstvu koriste kao osnove na kojima pčele grade saće. Zahvaljujući donaciji Muslim Aida i Općine Hadžići u vidu mašine vrijedne oko 15 hiljada eura, hadžićki pčelari će biti u prilici da višestruko unaprijede svoju proizvodnju.

SATNE OSNOVE

“Mašina koju smo dobili služi za sterilizaciju i pravljenje satnih osnova. Sastoji se iz velikog duplikatora u koji se stavlja sirovi vosak, vrši se sterilizacija na 120 stepeni, a sam proces traje od 8 do 10 sati. Nakon toga, vosak prelazi u vrlo dugu traku, preko koje prolaze gravirajući valjci. Mašina ima i sječice, pa na kraju dobijamo finalni proizvod ili satnu osnovu koja se koristi za košnice”, kazao je Ešref Bajrektarević predsjednik Udruženja pčelara “Košćan”.

On je dodao da mašina nije namijenjena samo članovima Udruženja “Košćan”, već je za opće dobro svih pčelara sa područja općine Hadžići i šire.

SATNE OSNOVE

Iako su zahvaljujući novoj mašini riješili problem satnih osnova i dalje ostaje problem nedostatka zdravih mjesta za pašu pčela. Njih je iz godine u godinu sve manje, usljed masovne upotrebe pesticida i drugih hemikalija za tretmane biljaka i tla.

Općina Hadžići zajedno sa Muslim Aid organizacijom u protekloj godini pokrenula je projekat dodjele 100 košnica sa pčelinjim društvima i dodatnom opremom za deset pčelara sa naše općine. Projekat obuhvata i instalaciju pomenute linije za proizvodnju satnih osnova i punilice meda u tegle.

SATNE OSNOVE

Udruženje pčelara „Košćan“ obavezno je organizirati lokalni sajam pčelarstva u Hadžićima i obezbijedit učešće na centralnom sajmu u Sarajevu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Udruženju pčelara “Košćan” na broj telefona 061 445 619.

SATNE OSNOVE

Izvor: akta.ba

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]