Gradska razvojna agencija Banjaluke osnovala Centar za zelenu energiju

Gradska razvojna agencija Banjaluka osnovala je Centar za zelenu energiju (CZE) koji će sistematski pratiti probleme u vezi sa životnom sredinom Banjaluke.

Kako su saopštili iz ove agencije, na čelu Centra je Tijana Trbojević, Msc ekologije sa dugogodišnjim iskustvom i ostvarenim rezultatima u apliciranju i realizovanju međunarodnih i nacionalnih projekata.

– Životna sredina grada Banjaluke važna je svima koji žive i rade u našoj lokalnoj zajednici, a koji teže ka boljem kvalitetu življenja. Ipak, ovo životno okruženje ne možemo uzeti “zdravo za gotovo” i stalno se moramo podsjećati da ono zavisi o tome kako ga čuvamo i na koji način njime upravljamo. Rješavanje problema u oblasti zaštite životne sredine zahtijeva sistematičan pristup i intenzivnu saradnju i razmjenu informacija interesnih grupa, kako među potencijalnim stranim partnerima tako i u lokalnoj zajednici (institucija, organizacija, građana i medija) – LEAP – naveli su iz Gradske razvojne agencije, ističući da će fokus Centra biti usmjeren na sve ključne elemente životne sredine, te svojim djelovanjem usmjeravati Gradsku upravu u iznalaženju najboljih rješenja za građane.

Centru će, kako navode – biti fokus i da posluži kao vitalno središte za investitore, pružajući im stručnu podršku i sveobuhvatne informacije o životnoj sredini.

– Nastojaćemo da omogućimo šire kretanje prema održivom korištenju prirodnih resursa dok istovremeno potiče značajna partnerstva i na lokalnom nivou. Sa timom posvećenih stručnjaka, Centar će ostvariti značajan uticaj u borbi protiv klimatskih promjena i degradacije životne sredine – zaključili su iz Centra.

Izvor www.ba.ekapija.com