Građani Vareša zaboravljeni: Tri godine autobusi ne voze za Zenicu

Razdaljina između Vareša i Zenice, tačnije administrativnog centra Zeničko-dobojskog kantona, manja od 80 kilometara, stvara se utisak da je Vareš mnogo dalje.

Pored toga, već tri godine autobusi ne voze za Zenicu.

Da bi se otišlo do kantonalne bolnice ili završiti određene administrativne poslove, građani moraju da se snalaze, a taj način ih dosta košta.

Razlog ukidanje ove linije jeste nerentabilnost, s druge strane iz Općine ističu da čine sve što mogu.

Pregovarali su sa minstarstvom na kantonalnom i na federalnom nivou, te sa samim prevoznicima ipak uspostavljanje nove linije je gotovo pa nemoguće.

Jedini izlaz vide u uspostavljanju turističke linije.

“Pa onaj ko pokaže da ima uputnicu da nađemo modus kako ćemo ga obeštetit a oni koji idu rad turizma nek plaćaju. Mislim da je gotovo zakonsko nemoguće po današnjoj proceduri i  regulativi uvesti novu liniju.”, kaže Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Najteže je u suštini, ističe općinski načelnik, naći satnicu koja će odgovarati, a da se ta satnica ne poklapa sa drugim prevoznicima odnosno njihovim registriranim linijama ka Zenici.

Ništa se neće postići, ako autobus prevozi pet ljudi, na taj način se ne može ni gorivo pokriti, a kamoli neki drugi troškovi, dodao je načelnik.

Ovakva situacija je primorala građane da idu u drugom pravcu, jer dirketno na Zenicu nemaju mogućnost, a općinski viječnici podnosili su inicijative, ali ovaj problem može riješiti resorno kantonalno ministarstvo.

https://youtube.com/watch?v=KcuBaeb97Ww%3Frel%3D0

Izvor: akta.ba