Grad Goražde uspostavio E – registar za umrežavanje dijaspore

Grad Goražde pokrenuo je E – registar za umrežavanje dijaspore te je upućen poziv zainteresovanim da izvrše online registraciju.

Poziv se odnosi na Goraždane koji žive u dijaspori, a koji su ranije živjeli u ovom gradu ili okolnim mjestima ili je njihovo porijeklo sa ovog područja.  

Fizička lica, pored svojih podataka, imaju mogućnost i da dobrovoljno unesu podatke o pravnom licu čiji su eventualno vlasnik ili suvlasnik. 

– Obećali smo prošle godine u okviru Dana dijaspore i ispunili obećanje da ćemo stvoriti priliku za registraciju naše dijaspore i tako stvoriti bazu podataka o ljudima s ovog područja koji su izvan države, a koji imaju želju da i dalje budu na bilo koji način dio ovog grada. Time pokazujemo da ne odustajemo od naših ljudi ma gdje da su i da želimo i njih uključiti, koliko god je moguće, u sve segmente života grada, pa bilo da je riječ o poslovnoj, kulturnoj, sportskoj ili bilo kojoj drugoj saradnji – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

U gradskoj upravi zahvalni su USAID-u u BiH koji je kroz petogodišnji projekt “Dijaspora invest” prepoznao Goražde kao kvalitetnog saradnika.

– S obzirom da je bh. dijaspora jedna od najbrojnih u svijetu cilj je njeno uključivanje u lokalne zajednice u cilju ekonomskog razvoja i društvenih promjena i Grad Goražde se aktivno uključio. Nekad će nam dobro doći konsulting, nekad samo kontakti koje eventualno oni imaju u svijetu, nekad razmjena među obrazovnim institucijama, druženje djece i ko zna kakve sve ideje se mogu roditi –  dodao je  gradonačelnik Goražda.

Svi zainteresovani Goraždani u dijaspori koji žele biti u bazi podataka mogu se prijaviti u E – registar objavljen na službenoj stranici Grada Goražda na linku https://gorazde.ba/e-dijaspora/ 

Izvor: federalna.ba